DRAMA U SRBIJI

Ovome se nije nadao: Vučić gubi izbore? Stižu dramatične informacije s terena, najprije će pasti Beograd, a onda...

Srbija protiv nasilja sada ima oko 40 posto, dok Vučićeva koalicija ima oko 49 posto potpore. Tako kažu podaci CRTA-e, neovisnih promatrača izbora

Politički skup Srpske narodne stranke u Beogradu

 Andrej ISAKOVIC/AFP

Predsjedniku Srbije i ‘svega sprskog‘ Aleksandru Vučiću želja da svako malo raspisuje izvanredne izbora mogla bi se obiti o njegovu glavu. Kako piše utjecajni Politico, ujedinjena opozicija sada već ozbiljno prijeti njegovoj desetljećima dugoj vlasti na izborima sazvanima za 17. prosinca.

Drugi pak mediji navode da je Zapad bio previše popustljiv prema Vučiću koji sve više podsjeća na Miloševića: ruši Crnu Goru, destabilizira BiH, zaoštrava onose s Hrvatskom, laže svoj narod o Kosovu koje je već odavno izgubljeno. Dakođer, sponzor je mafije, koristi tajne službe u privatne svrhe, prenosi Slobodna Dalmacija.

Srbi nisu zadovoljni ni sveopćim ludilom na televizijama, zatim širenjem straha, kontroli svega živoga i korupciji koja proždire Srbiju.

Srbija opet postaje jedan od velikih europskih problema, iako sebe šef Srbije predstavlja kao rješenje i jedinu nadu za mir. A upravo suprotno - on laže, mulja, podmeće. A sada to ‘kuže‘ i europski diplomati. No, možda prekasno.

Uglavnom, Vučić je trenutačno najveći neprijatelj i Srbije i regije, drže analitičari s Balkana u nedavnim izjavama za razne domaće i strane medije.

Javnost je, nastavlja pak Politico, bijesna zbog dva masakra u svibnju, u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Srbija protiv nasilja sada ima oko 40 posto, dok Vučićeva koalicija ima oko 49 posto potpore. Tako kažu podaci CRTA-e, neovisnih promatrača izbora.

Iako to znači da su Vučićevi saveznici još uvijek na putu prema pobjedi, mogli bi pretrpjeti značajnu štetu.

Vučić, piše i ono malo nevladinih medija paničari, vodi rat preko tabloida, napada neistomišljenike, smješta afere, laže, mulja i četnikuje... Sve samo da njegov SNS ostane na vlasti.

No vrlo je znakovito to što je važna funkcija gradonačelnika Beograda potpuno neizvjesna, a brojne agencije za ispitivanje javnog mnijenja predviđaju trijumf opozicije u glavnom gradu.

Pobjeda u Beogradu imala bi više od simboličkog značenja. Naime, oporba je većinu podrške osigurala tijekom aktivističkog prosvjeda protiv bespravne gradnje i osuđivanjem grandioznih projekata koji su podijeljeni Vučićevim pajdašima u glavnom gradu Srbije, navodi Politico.

Iako sam nije kandidat na ovim izborima - prošle godine je sebi osigurao svoj drugi predsjednički mandat - Vučić je uvijek tu negdje u pozadini i dirigira kampanjama za Srpsku naprednu stranku (SNS), a njezina izborna lista nosi njegovo ime.

Freedom House Srbiju je klasificirao kao "djelomično slobodnu" državu s niskim rangom u pogledu građanskih sloboda i političkih prava. Istaknuo je poteškoće za neovisne aktere da se probiju u vladi i javnoj sferi.

Prema srpskom analitičaru Majstoroviću, oporba je suočena sa situacijom sličnom onoj neposredno nakon jugoslavenskih ratova, kada je svrgavanje moćnog Slobodana Miloševića ostavilo zemlju u rasulu, a Zapad je bio previše željan brzih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. prosinac 2023 11:26