ASTRAZENECA

Oxford: Cjepivo protiv covida-19 učinkovito 76 posto tri mjeseca nakon prve doze

Rezultati studije podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dviju doza produlji na 12 tjedana
 Justin Tallis/AFP

Cjepivo protiv covida-19 koje razvijaju Sveučilište Oxford i AstraZeneca ima učinkovitost od 76 posto u prva tri mjeseca od primanja jedne doze, s većom učinkovitošću nakon primjene druge doze, pokazali su u utorak rezultati istraživanja.

Rezultati studije, za sada bez recenzije stručnjaka, podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dviju doza produlji na 12 tjedana, dodaje Sveučilište Oxford.

Britanija je odlučila prvom dozom cijepiti što više ljudi kako bi primili barem neku zaštitu protiv virusa, a AstraZeneca je pozdravila taj potez tvrdeći da je produljenje intervala između dviju doza najbolja strategija.

Rezultati kliničkih ispitivanja na sudionicima između 18 i 55 godina u Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici su pokazali da je učinkovitost cjepiva od 22. do 90. dana nakon prve doze 76 posto te da tijekom tromjesečnog razdoblja zaštita nije oslabjela, tvrde oksfordski akademici.

S 12 ili više tjedana do primjene druge doze učinkovitost se penje na 82,4 posto. Kada se druga doza primi manje od šest tjedana od prve doze, učinkovitost iznosi 54,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:59