PRIJETNJA IZ MOSKVE

Ozbiljno upozorenje iz Rusije: ‘Možda ćemo morati rasporediti nuklearne rakete u Europi‘

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kaže da će morati povući taj potez ako NATO ne bude surađivao na smirivanju napetosti
 Ilustracija/SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Rusija je u ponedjeljak objavila da će možda biti prisiljena rasporediti nuklearne rakete srednjega dometa u Europi kao odgovor na slične planove NATO-a.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je agenciji RIA da će Moskva morati povući taj potez ako NATO ne bude surađivao na smirivanju napetosti.

Njegove izjave će dodatno povećati uloge u sporu između Istoka i Zapada u kojemu Rusija traži sigurnosna jamstva, a SAD i njegovi saveznici upozoravaju Moskvu da ne napada Ukrajinu, optužbe koje Rusija odbacuje.

Nuklearne rakete srednjega dometa (INF) zabranjene su u Europi još od sporazuma iz 1987. između sovjetskoga čelnika Mihaila Gorbačova i američkoga predsjednika Ronalda Reagana. Washington je izašao iz sporazuma 2019. nakon što se godinama žalio da ga Rusija krši.

Rjabkov je rekao kako postoje "neizravne indicije" da NATO planira rasporediti INF, pošto je prošloga mjeseca obnovio 56. artiljerijsko zapovjedništvo koje je tijekom hladnoga rata upravljalo raketama Pershing koje mogu nositi nuklearne glave.

"Ako ne bude napretka prema političkom i diplomatskom rješenju ovoga problema, naš odgovor će biti vojne i vojno-tehničke prirode", upozorio je Rjabkov.

NATO tvrdi da u Europi neće biti novih američkih raketa i da ruske rakete može presresti "odmjerenim" odgovorom koji uključuje samo konvencionalno oružje. No Rjabkov ističe da Rusija "nimalo ne vjeruje" NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 17:17