DUHOVI PROŠLOSTI

Oživljen sukob iz 2. svjetskog rata. Srbija: Potomci okupatora neće imati pravo na oduzetu imovinu

Mađarska ističe da se u ovom slučaju primjenjuje načelo kolektivne krivnje
Serbian President Boris Tadic gestures during a joint press conference with Chief Prosecutor of The Hague Serge Brammertz after their meeting in Belgrade on September 13, 2011. Brammertz arrived on his first visit to Belgrade after the arrest of Hague indictees Ratko Mladic and Goran Hadzic, and immediately upon his arrival, he met with the representatives of the Action Team for for Cooperation with the Hague. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC

BEOGRAD - Mađarska je zaprijetila Srbiji da će je diplomatski blokirati na putu prema EU ako ne promijeni zakon o restituciji koji diskriminira Mađare i Nijemce iz Bačke i Banata.

Svi su krivi

Bez prava na povrat imovine oduzete u komunizmu ostaju svi oni koji su u Drugom svjetskom ratu bili mobilizirani u njemačku ili mađarsku vojsku na području Vojvodine.

Srbija je pod pritiskom Europske Unije potkraj rujna konačno izglasala zakon o restituciji imovine oduzete nakon 1945. godine, ali su ga žestoko osudili pripadnici mađarske i njemačke ma-njine. Prema tom zakonu, imovina se ne bi vratila Mađarima i Nijemcima koji su bili pripadnici “okupatorskih vojski”. U srpskoj javnosti to je predstavljeno kao rezultat potrebe da se napravi jasna granica između fašista i antifašista, ali imovine se lišavaju samo “okupatori”, a ne i “domaći izdajnici”, odnosno četnici i drugi domaći fašisti. Srbija je zakonom iz 2004. izjednačila četnike s partizanima.

Osnovni problem je primjena načela kolektivne odgovornosti, tumači za Jutarnji list publicist Tomislav Žigmanov , ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Hrvatsko pitanje

- To se odnosi i na Hrvate iz Bačke, ali u manjoj mjeri nego na Mađare. Odnosi se i na Nijemce iz Banata, koji je bio pod upravom Njemačke, koja je također mobilizirala tamošnje stanovništvo - objašnjava Žigmanov. Hrvati nisu bili veleposjednici, većinom su bili siromašniji i pridružili su se partizanima pa im nakon rata imovina nije masovno oduzimana.

Mađarska je već reagirala: državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Zsolt Nemeth pozvao je ambasadora Srbije da mu iznese stav mađarske vlade. - Morat ćemo učiniti sve da ne dođe do toga da Mađarska ospori kandidaturu Srbije u EU - izjavio je ovih dana mađarski veleposlanik u Srbiji Oscar Nikovic.

- Bilo bi jako tužno da upravo zemlja koja se najenergičnije zalagala za kandidaturu Srbije bude prisiljena dovesti u pitanje stjecanje statusa kandidata - upozorio je mađarski veleposlanik Nikovic. Mađarske udruge kažu da je zakon bio dogo-voren s Budimpeštom, da bi se na kraju od te verzije odustalo. Samo tjedan dana prije donošenja spornog zakona u Beogradu je bio mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony. Mi-nistar je istaknuo da je zadovoljan što i u Beogradu postoji suglasnost da se primijeni princip takvih zakona u Europi, a to je da kod restitucije nema nikakve kolektivne krivnje.

Široka podrška zakonu

“Zakon je osveta Mađarima, i to već druga. Prva je bila u jesen 1944., na isti način, bez dokaza, bez sudske presude, kad su komunisti pobili desetine tisuća Mađara”, izjavio je veleposlanik Nikovic u intervjuu Večernjim novostima.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak , godinama u koaliciji s mađarskom manjinom u Vojvodini, pozdravio je usvojeni zakon. Da iz restitucije nije isključio one koji su nosili uniformu, zakon bi rehabilitirao one koji su ubijali, poručio je Čanak. Vlada je prvotno htjela iz prava na restituciju izbaciti samo strane državljane u okupatorskoj vojsci, ali je nakon rasprave prihvaćen stav demokratske oporbe, odnosno Čanka i Čede Jovanovića, kojima je neprihvatljvo da se “potomcima suradnika okupatora vrati imovina” jer se time “revidira povijest i relativizira antifašistička borba”.

Svađa na summitu ‘Srbija - EU’

Austrijski državni tajnik za vanjske poslove Wolfgang Waldner i zamjenik srbijanskog premijera Ivica Dačić oštro su se danas sukobili na summitu “Srbija - EU” koji se o pitanju Kosova održava u Beogradu. Nakon što je austrijski diplomat Waldner u govoru rekao da je neovisnost Kosova politička realnost koju Srbi moraju prihvatiti i da podjela Kosova nije opcija, reagirao je srbijanski političar:

“Vi govorite da podjele nisu opcija. Podsjetio bih vas da je prvo Srbija podjeljena pa da se onda došlo da stava da više nema podjela. Od cijelog komunističkog nasljeđa vi ste sačuvali jedino granice”, rekao je Dačić, očito se ne obraćajući samo Austrijancu nego i drugim nazočnim europskim diplomatima.

“Danas postoje srpsko i albansko Kosovo i to je realnost. Važno je riješiti status Kosova uz suglasnost države od koje se odcjepljuje, i to je korisno i za sve vas. Samo je pitanje kada ćete doći na red”, prilično bijesno poručio je Dačić. (G. An.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:29