USIJANJE NA KOSOVU

Ozlijeđeno 25 pripadnika KFOR-a, jedan Srbin kritično; Vučić: ‘Za sve je kriv Kurti!‘

‘Eksplozija se sprema upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe‘

Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

 -/Afp

NOVO 23:00 - Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u ponedjeljak da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta ozlijeđeno tijekom akcije obuzdavanja srpskih prosvjednika u općini Zvečan, na sjeveru Kosova, gdje se prosvjedi Srba očekuju i u utorak.

Postrojbe KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

"Nekoliko vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava", objavio je KFOR-a na Twitteru. Svi ozlijeđeni su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras je, u izvanrednom obraćanju, rekao da je u današnjim sukobima ozlijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i talijanskog kontingenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena. Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.

Predsjednik Srbije večeras je u povodu sukoba na Kosovu telefonom razgovarao sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i izvijestio ih o situaciji, rekavši da je to "organizirao Albin Kurti" i da su svi to znali danima. Vučić je zbog toga od Borrella i Tajanija zatražio "da ga urazume", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Zapovjednik misije KFOR-a talijanski general Angelo Michele Ristuccia rekao je da su ničim izazvani napadi na postrojbe NATO-a neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti nepristrano ispunjavati svoj mandat. On je naglasio da prati razvoj situacije i suosjeća s pripadnicima misije ozlijeđenim tijekom sukoba.

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK).

Nekoliko stotina pripadnika desničarskih organizacija blokiralo je u ponedjeljak navečer nakratko autocestu kroz Beograd prosvjedujući zbog interveniranja KFOR-a na sjeveru Kosova. Prosvjednici, pretežito mladi, nosili su zastave Srbije i transparente s natpisima „Nema predaje“, uzvikujući „izdaja, izdaja“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s veleposlanicima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu. "To nije apel, nego potreba", napisao je Rama na Twitteru, te dodao da za ozlijede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornima "slijepe agresore". "To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu", naveo je Rama.

Prema izvješćima beogradskih medija i portala sa sjevera Kosova, situacija u Zvečanu je poslije današnjih sukoba večeras mirna, a ispred zgrade općine i dalje su jake snage KFOR-a.

Novi prosvjedi Srba na sjeveru očekuju se i u utorak.


20:11 - Počelo je Vučićevo obraćanje uživo zbog nemira na Kosovu. Srbijanski predsjednik kazao je kako za sve krivi Albina Kurtija.

"U posljednja tri i dana i ćorav i politički nepismen mogao je da vidi što je pripremano za danas, sve u organizaciji Kurtija da dođe do sukoba Srba i NATO-a, a on koji je jedini krivac koji pere ruke i nema veze.

Srbi na sjeveru Kosova okupili su se ispred općina kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora jer vojnici KFOR-a nisu spriječili nelegalno preuzimanje općina iako u za to dali garancije. Jutros su ispred općina Srbe dočekali KFOR i bodljikava živaca. U 5.30 je ovaj Kurtijev iz Leposavića ušao u općinu, oni su ih pustili u zgrade općina pa njih štitili od Srba."

"Što se to danas dogodilo i zašto se dogodilo. Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na kojima je okačena naša zastava i četiri S, ali nisu bila nasilna. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, Srbi su predložili da KFOR zamjeni ROSU specijalcima, a da KFOR može ostati. Našim Srbima nije smetao KFOR. Tada je zapovjednik KFOR-a regirao da razume srpske zahtjeve, KFOR zatim uvjetuje čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam puku istinu. I tada je KFOR krenuo u akciju. Počeli su da ih udaraju po međunožju, glavi, a teže povrede je pretrpio upravo Dragiša Milović. Udarali su ih šutirali, vukli... Udaraju Milovića, Simića su vukli, počinju bacati šok bombe..."

"Pripadnik ROSU kleči i iz kalašnjikova puca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka. Dva metka su ga pogodila. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta su viđeni snajperi. Ozlijeđeno je 52 Srba, zatražilo je pomoć u KBC Kosovska Mitrovica. Od njih je troje teže ozlijeđeno", kazao je Vučić i dodao kako je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a.

"Ukupno je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR, trojica su teže ranjeni. Nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Velike i teške posljedice za koje je isključivo odgovoran Albin Kurti. Na to sam upozoravao i pre tri, četiri dana.. Niko nije želio čuti."

Predsjednik Srbije je najavio da će noćas obići vojnike diljem administrativne linije.

"Nećemo dozvoliti pogrom Srba Za sutra u 8 je zakazana s Kvintom. Vjerojatno neću ići u Bratislavu. Pozivam Srbe da ne ulaze u sukob s NATO-om, ne zato što sam uplašen, nego zato što Kurti to želi. Pozivam Srbe da kada prosvjeduju to rade na miran način. Zapuca li albanski okupator, neće biti dobro i to sam svima prenio. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir. Posljednji put ponavljam i molim Međunarodnu zajednicu da urazumi Albina Kurtija. Građani cijele Srbije trebaju znati da imaju odgovorno rukovodstvo, da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali da također nećemo dozvoliti ni progon ni ubijanje na KIM", kazao je Vučić.

"Ovo što smo vam rekli je apsolutna istina, i ona nije jednostrana. Na ovo smo upozoravali i molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može izazvati takvo čudo koje nije nitko do sad. Srbi i Srbija samo hoće mir i ne tražimo ništa više", istaknuo je Vučić, javlja Telegraf.rs.


20:10 - Kosovska policija priopćila je da je do sada s prosvjeda u Zvečanu uһićeno pet osoba osumnjičeniһ za napade i nasilje nad vojnicima Kfora, koji su iһ ranili i ozlijedili.

image

Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

-/Afp
image

Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

-/Afp
image

Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

-/Afp
image

Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

-str/Afp

20:08 - Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su dio međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO saveza u Kosovu (KFOR), nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je u ponedjeljak došlo na sjeveru zemlje niti je itko od njih ozlijeđen, objavilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

"Pripadnici HRVCON-a ne sudjeluju u sukobu na Kosovu. Hrvatska kontinuirano prati situaciju i u kontaktu je sa zapovjedništvom KFOR-a i saveznicima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u nedjelju Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, nakon što je u petak izbio sukob između kosovske policije i prosvjednika koji se protive albanskim dužnosnicima u područjima s pretežito srpskim stanovništvom.

Sukobi su izazvali reakciju Srbije, koja je svoju vojsku stavila u stanje borbene pripravnosti i približila je granici.

Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju proglašenje nezavisnosti od Srbije iz 2008., već i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom. Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova, a Srbi su većina samo na sjeveru.

HRVCON broji ukupno 151 pripadnika hrvatske vojske, a prvi hrvatski kontingent na Kosovu sastojao se 2009. godine od 20 pripadnika.


20:02 - Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani poručio je da je na Kosovu ozlijeđeno i 11 talijanskih pripadnika KFOR-a. Tajani je na Twitteru napisao da je od njih 11 troje teže ozlijeđeno, ali su izvan životne opasnosti.


19:08 - Više od 53 osobe imaju različite vrste ozlijeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama ‘u fazi dijagnostike‘, rekao je za N1 šef Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

N1 saznaje da je među ozlijeđenima i jedan od srpskih političara.

Agencija Tanjug izvijestila je da je njezin novinar ozlijeđen kad mu je šok bomba pala pod noge, da ima bolove u nozi i blago krvarenje.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RSE), njihov snimatelj potvrdio je da je vidio i ozlijeđene vojnike KFOR-a.

U Zvečanu je u poslijepodnevnim satima došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Beogradski mediji javili su da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras obratiti javnosti te da će se uputiti "na administrativnu liniju" s Kosovom gdje će "provesti noć s vojskom i odatle pratiti situaciju".

Kako javlja reporter Kosovo online s lica mjesta, "situacija je iznimno napeta".

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, na kojima je od oko 45.000 upisanih birača glasalo tek nešto više od tri posto.

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske - zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je kako "postoji dogovor o deeskaliranju situacije", ali da ne zna kako se to može ostvariti.

"Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici (općina na sjeveru) svakodnevno rade u općinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi", poručio je veleposlanik SAD-a, ali nije rekao da li je Kurti prihvatio tu preporuku ili ne.


17:43 - Kako javlja Kosovo online, u sukobima je ranjeno najmanje dvoje Srba, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja.

Obojica ozlijeđenih hitno su prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.


17:21 - Policija puca iz vatrenog oružja, a u Zvečanu je bačeno oko 30-ak šok bombi.

prosvjednici se ne razilaze. Predstavnike Srpske liste koji su bili s građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten", javlja Kosovo online. Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima na koje je bačen suzavac. Situacija je vrlo napeta.


17:03 - Nova.rs javlja kako je u općini Zubin Potok zapaljen automobil albanske TV ekipe. Nema ozlijeđenih, a vatrogasne ekipe su na terenu.


Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

image
-/Afp
image
-/Afp

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova alarmantna i kako "izgleda da se sprema veliki prasak u centru Europe".

"Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje", rekao je Lavrov, a prenose RIA Novosti.

image
-/Afp
image
-/Afp

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

image
-/Afp
image
-/Afp

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:16