SUKOB MIGRANATA

‘Ozljede su nanesene hladnim oružjem, počinitelji su odmah nakon zločina krenuli prema Hrvatskoj‘

Privremeni prihvatni centar Bira u Bihaću zatvoren je sinoć, a nešto kasnije u sukobu migranata dvije osobe su ubijene
Bira, Bihać
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Samo nekoliko sati nakon što je i posljednji migrant izašao iz prihvatnog centra Bira u Bihaću, odakle su ih vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) prebacile u prihvatni centar Lipa, u sukobima dviju grupa migranata ubijene su dvije osobe, a dvadesetak ih je ranjeno. U policiji kažu da se radi o grupama iz Afganistana i Pakistana, piše Deutsche Welle.

„Ozljede su nanesene hladnim oružjem, nožem ili nekim drugim oštrim predmetom. Pakistanci su izjavili da su ih napali migranti iz Afganistana. Istraga se vodi, a mi pokušavamo utvrdili identitet izvršitelja ovog djela", kaže glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Odmah se uputili na gejm

Ubijeni migranti su iz Pakistana, a prema neslužbenim informacijama, počinitelji su se odmah nakon sukoba uputili prema Plješevici, odnosno prema granici s Hrvatskom.

Do sukoba je došlo u jednom od „divljih" šatorskih naselja, koje migrantima služi kao prijelazna tačka prema Plješevici, samo nekoliko sati nakon što su vlasti USK-a ispraznile privremeni prihvatni centar Bira i migrante prebacili u kamp Lipa, nedaleko od Bihaća.

Iako se dvije godine čeka na zatvaranje svih centara koji su u urbanim sredinama, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) stigle su oštre osude tog poteza.

„Vlasti u USK su nasilno premjestile svih 350 korisnika centra za smještaj migranata Bira u Lipu, koji je već popunjen. IOM je preuzeo medicinske slučajeve ali za ostale nema mjesta. Oni će provesti noć ali i naredne dane na hladnoći, bez smještaja. Nažalost, tužno i nehumano", napisao je na svom Facebook-profilu Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, dok je trajalo prebacivanje migranata. On je pozvao državne vlasti da nađu način za smještaj stotina migranata koji spavaju na otvorenom.

Čeka se država

S druge strane, ministar unutarnjih poslova USK Nermin Kljajić rekao je da su sada na potezu Vijeće ministara i međunarodne organizacije.

„Mi smo spremni pružiti tehničku pomoć, smatramo da na Lipi ima dovoljno prostora i da se može napraviti adekvatan kamp za dvije do tri tisuće migranata. Mislim da se tim ljudima mogu stvoriti adekvatni uvjeti i za boravak u zimskom periodu“, rekao je Kljajić, prenosi Deutsche Welle.

Inače, prihvatni centar Bira otvoren je u listopadu 2018. godine a njegovo zatvaranje mjesecima traže građani Bihaća, ali i vlast kantona koja nije mogla postići nikakav dogovor s državnim vlastima o rješavanju ovog problema. Vlasti USK nisu više čekale pa su maloljetne osobe prebačene u kamp Borići, njih 81, koji se nalazi u Bihaću, dok je ostatak prebačen u Lipu.

„Od travnja ove godine smo tražili, građani, vlada, cijeli UKS, a posebno Bihać, zatvaranje ovog centra, odnosno njegovo vraćanje u prvobitno stanje, prije dolaska migranata. Centar je predstavljao i sigurnosni i zdravstveni odnosno epidemiološki rizik. Imali smo prosvjede građana, imamo najavljene nove ukoliko kamp ostane ovdje. Zato smo koordinirano akcijom svih u procesu izmjestili maloljetnike u Boriće, a onda smo kroz dobrovoljni odlazak migrante premjestili u Lipu, dok je dio tražio odlazak na gejm a dio povratak u Sarajevo, što smo im omogućili kupovinom karata“, rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Kako riješiti problem?

Rezultat zatvaranja prihvatnog centra je nova humanitarna katastrofa s nekoliko tisuća migranata koji su pod vedrim nebom u kampu Lipa, s obzirom da mjesta ima za svega tisuću osoba. Ne treba zaboraviti ni međuentitetsku liniju razgraničenja na kojoj se u ovom trenutku nalazi na stotine migranata koji ne mogu ući u USK, zbog odluke o zabrani kretanja. Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH su za sada samo „opredijeljeni" da ovo pitanje riješe, ali to nije problem samo BiH, već cijelog svijeta, kažu oni i poručuju: "Da se migrantska kriza može riješiti, sigurno bi se riješila u Grčkoj ili Turskoj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2020 19:50