BIVŠI DIKTATOR

Ozloglašeni Baby Doc vratio se kući na Haiti

Komentatori se pitaju koji motivi stoje iza povratka Baby Doca iz egzila
 AP

PORT-AU-PRINCE - Bivši haićanski diktator Jean-Claude Duvalier (59) vratio se nakon 25 godina egzila na rodni otok, javljaju svjetski mediji.

Obnova zemlje

Iznenadni povratak diktatora, poznatijeg pod nadimkom Baby Doc, potaknuo je pitanja o motivima njegova poteza, no odgovora još nema. - Nisam ovdje zbog politike, nego zbog obnove zemlje - ustvrdio je bivši despot, iako mu malo tko vjeruje. Haiti je, naime, upao u političku krizu zbog rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u studenom i nije jasno tko će biti protukandidat Mirlandi Manigat, bivšoj prvoj dami, u odgođenom drugom krugu izbora.

To, čini se, neće biti Jude Celestin, kandidat stranke aktualnog predsjednika Renea Prevala , iako su tako govorili prvi rezultati.

‘Radio i dobro’

Drugo je mjesto izgleda ipak zauzeo Michel Martelly, klavijaturist i zvijezda haićanskog dancea. Osoba koja pobijedi, preuzima zadaću vodstva siromašnog karipskog otoka u ključnom trenutku. Polovica stanovništva na otoku mlađa je od 25 godina i ne sjeća se kako je izgledao režim Baby Doca i Papa Doca, Jean-Claudeova oca Francoisa.

Na vijest o dolasku neki su Haićani izjavili da su “čuli da je napravio i neke dobre stvari”, no Baby Doc najpoznatiji je po “čišćenju” državne blagajne i kršenju ljudskih prava.

Predsjednikom je postao sa 19 godina, 1971., nakon očeve smrti. Vladao je apsolutistički, proganjajući disidente i ubirući vladine prihode,prije nego što su izbile demonstracije zbog represije, a on je svrgnut.

Otac mu je bio još suroviji prema oponentima, a u njegovo vrijeme, ubijeno je, vjeruje se, 30.000 ljudi.

Isprike i želje

Sinov režim bio je manje krvav, ali ipak je optužen za zločine protiv čovječnosti. Baby Doc se još 2007. ispričao i izrazio želju da se vrati na otok, no još je pod optužbom za korupciju i krađu.

Haiti 365 dana nakon potresa

1,2

milijarde dolara pomoći je prikupljeno

810.000

osoba još živi u izbjegli-čkim kampovima

44

milijuna dolara skupljeno je za borbu protiv kolere

1300

od 5000 djece pronašlo je svoje roditelje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:33