VOĐA NARKOKARTELA

Ozloglašeni El Chapo se žalio na doživotnu kaznu, tvrdi da mu je suđenje bilo nepravedno

U žalbi se navodi i da je jedan od El Chapovih odvjetnika bio u sukobu interesa i da su porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti
Joaquin Guzman, El Chapo
 Profimedia

Meksički narkobos Joaquin Guzman (63), poznatiji kao "El Chapo" podnio je žalbu na doživotnu kaznu koja mu je izrečena prije godinu dana, tvrdeći kako je suđenje bilo nepravedno, objavio je AP.

U žalbi podnesenoj Apelacijskom sudu u New Yorku tvrdi se kako je sudac donio odluke kojima je poroti omogućilo slušanje pogrešnih dokaza na suđenju Guzmanu.

U žalbi se navodi i kako je jedan od Guzmanovih odvjetnika imao sukob interesa, da su porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Chapu i suđenju, kao i da su njegova prava na četvrti, peti i šesti amandman povrijeđena korištenjem samice i drugih pretjeranih sigurnosnih postupaka koji su predstavljali "kažnjavanje bez suđenja".

Zahtijeva se i da sud odredi drugog suca koji će razmotriti žalbu i ispitati optužbe da je vlada nepravilno vodila slučaj.
Bivši čelnik moćnog meksičkog kartela Sinaloa, osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, a naloženo mu je i platiti čak 12.6 milijardi dolara naknade.

El Chapo je osuđen za zločine koji se protežu na četvrt stoljeća, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, kao i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela.
Smatran je najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Dva puta je bježao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za rublje, a drugi put 2015. godine iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Meksički marinci zarobili su Guzmana šest mjeseci kasnije, u siječnju 2016., a on je izručen Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 13:40