PALAČA HAMILTON

Ozloglašeni milijunaš pretvorio je 46 mil. € vrijednu vilu u narko brlog, mještani na rubu živaca: ‘Sve nas uništava!‘

Poznat je po svom sudskom postupku u vezi s jezivim gangsterskim ubojstvom poslovnog rivala

Imanje Nicholasa Van Hoogstraten

 Profimedia/

Već je prozvan "jednim od najgorih britanskih zemljoposjednika" zbog svog odnosa prema stanarima, ali sada se milijunaš Nicholas van Hoogstraten našao na udaru kritika susjeda još jednom jer je ostavio 41 milijun funti vrijednu vilu da trune gotovo četiri desetljeća.

Veličanstvenu palaču Hamilton u Hoogstratenu, bijesni mještani proglasili su "najvećom sirotinjskom četvrti u Britaniji" nakon što je prepuštena propadanju.

image

Propala palača Hamilton

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/pa Images/profimedia

Kad je MailOnline ovaj tjedan posjetio imanje u Sussexu, zabilježene fotografije i videozapisi pokazuju lokalitet u ruševnom stanju, s imanjem prekrivenim još uvijek prekrivenim starim, zahrđalim skelama s građevinskim materijalom bačenim na tlo.

Van Hoogstraten, koji je nedavno promijenio prezime u von Hessen, gradi palaču, i to veću od Buckinghamske palače, još od 1985. godine. Također, poznato je da sada za stalno živi na prostranom imanju u Zimbabveu koje je kupio s 19 godina 1964. godine i bio je blizak suradnik bivšeg predsjednika Roberta Mugabea.

- Mjesto je trn u oku i prava olupina. Uništava ovo područje, a sad je počelo i privlačiti mlade koji provaljuju na imanje kako bi konzumirali drogu i alkohol. Čitavo je imanje zamka smrti. Zgrade izgledaju vrlo opasno i mislim da je samo pitanje vremena kada će netko biti ozlijeđen ili će se dogoditi nešto gore - opisala je jedna susjeda koja je istaknula da je lokalitet "nesiguran".

image

Nicholas van Hoogstraten

Desmond Kwande/Afp/Profimedia/Desmond Kwande/afp/profimedia

- Tijekom toplijih mjeseci uvijek ima mladih koji se motaju okolo s bocama piva i puše marihuanu. Mjesto je postalo magnet za djecu koja nemaju ništa bolje za raditi. Krajnje je vrijeme da lokalne vlasti izvrše neke provjere posjeda kako bi se uvjerile u njegovu sigurnost jer bi mladi koji tamo uđu mogli biti poginuti - dodala je.

Drugi stanovnik Uckfielda rekao je kako je to "najveća sirotinjska četvrt u Britaniji", što je ironično s obzirom na to kako je Hoogstraten tako počeo.

image

Propala palača Hamilton

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/pa Images/profimedia

Još jedan lokalni poduzetnik, koji živi u blizini vile vrijedne 40 milijuna funti, rekao je kako bi se ova napuštena građevina mogla iskoristiti "u razvoju lokalnog gospodarstva, posebice u smislu izgradnje stanova ili hotela".

Nagađa se da je palača Hamilton sada u vlasništvu tvrtke Messina Investments, koju vode četvero Hoogstratenove najstarije djece - Maximilian (30), Alexander (28), Britannia (25) i Louis (25). Naime, dijele prezime Hamilton i dobili su kontrolu nad očevim investicijama i tvrtkama 2002., nakon što je on započeo služiti zatvorsku kaznu zbog ubojstva iz nehaja.

image

Propala palača Hamilton

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/pa Images/profimedia

Imovinski magnat prethodno je odbacio kritike da povijesno imanje propada i rekao je da će "stajati tamo tisućama godina".

Tvrdio je da je "Palača Hamilton daleko od raspada i da je izgrađena da traje najmanje 2000 godina".

- Skele ostaju samo kao dio rutinskog održavanja kakvo takvo imanje zahtijeva - istaknuo je.

Inače, 2016. je multimilijunaš nazvao svoje susjede "moronskim seljacima" nakon što su se usprotivili njegovoj palači.

- Čak bi i moronski seljak na slikama mogao vidjeti da smo bili zauzeti uređenjem dvorišta - tvrdio je tada. Hoogstraten je također ranije odbacio mogućnost korištenja zgrade za smještaj lokalne zajednice beskućnika.

image

Propala palača Hamilton

Wayleebird/Alamy/Alamy/Profimedia/Wayleebird/alamy/alamy/profimedia
image

Propala palača Hamilton

Wayleebird/Alamy/Alamy/Profimedia/Wayleebird/alamy/alamy/profimedia

Poznat je po svom sudskom postupku u vezi s jezivim gangsterskim ubojstvom poslovnog rivala Mohammeda Raje. Raja je izboden pet puta prije nego što je upucan u glavu u svom domu u južnom Londonu. Kao što smo i naveli ranije, 2002. je Hoogstraten osuđen za ubojstvo iz nehaja zbog smrti gospodina Raje i osuđen na 10 godina zatvora, ali je presuda poništena nakon žalbe.

Tri godine kasnije, obitelji gospodina Raje dodijeljeno je 6 milijuna funti u građanskom postupku nakon što je Visoki sud presudio da je, prema ocjeni vjerojatnosti, Hoogstraten bio umiješan.

U presudi iz 2005. godine, sudac Lightman utvrdio je da je Hoogstraten unajmio dvojicu nasilnika da ubiju g. Raju zbog parnice između njih dvojice. Još jedan sudac Visokog suda u studenom 2016. naložio je Hoogstratenu da isplati obitelji 1,5 milijuna funti sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:02