OTPLOVILA ZA SAD

Pacifička državica ljuta na Amerikance: ‘Teglite više tu rusku superjahtu, a evo vam i račun za održavanje!‘

Vrhovni sud u utorak je presudio kako ‘zbog interesa javnosti jahta mora isploviti iz teritorijalnih voda Fidžija‘

Jahta Amadea

 AFP

Vrhovni sud na Fidžiju odlučio je da Sjedinjene Američke Države moraju odvesti superjahtu Amadea, u vlasništvu ruskog oligarha, iz voda te pacifičke otočne države jer su vlasti Fidžija shvatile da je održavanje luksuznog lovila zapravo 'bacanje novaca', prenosi Reuters. Nedugo nakon te odluke jahata je doista i krenula prema SAD-u.

Jahta Amadea, dužine 106 metara, stigla je na Fidži 13. travnja. Iz Meksika je putovala 18 dana, a vlasti Fidžija su je zaplijenile nakon što je tamošnji Visoki sud dobio nalog iz SAD-a prošloga mjeseca u kojemu se jahta povezuje s ruskim oligarhom Sulejmanom Kerimovim koji se našao na udaru sankcija.

FBI je priopćio da su operativni troškovi plovila vrijednog 280 milijuna eura iznosili između 23 i 28 milijuna dolara te da će Sjedinjene Države plaćati njeno održavanje nakon zapljene.

image

Superjahta Amadea

Leon Lord/AFP

Međutim, vlada Fidžija ispostavila je račun za skupo održavanje dok se žalba Millemarin Investmentsa, registriranog vlasnika plovila, probijala kroz sudstvo Fidžija.

Vrhovni sud u utorak je presudio kako 'zbog interesa javnosti jahta mora isploviti iz teritorijalnih voda Fidžija' jer je njezino uplovljavanje skupo koštalo vladu Fidžija, navodi se u presudi.

Jahta je uplovila u teritorijalne vode Fidžija bez ikakve dozvole i najvjerojatnije kako bi vlasnik izbjegao progon Sjedinjenih Država, dodaje se.

Sjedinjene Države tvrde da je oligarh Kerimov stvarni vlasnik Amadee, iako su odvjetnici to demantirali i rekli da je plovilo zapravo u vlasništvu jednog drugog ruskog bogataša, Eduarda Kudainatov, bivšeg šefa ruskog energetskog diva Rosnjefta, koji nije na popisu sankcija.

image

Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa se ukrcavaju na jahtu

AFP

Prošloga mjeseca, talijanska policija zaplijenila je još jednu jahtu Kudainatova, vrijednu 655 milijuna eura.

FBI je u zahtjevu za zapljenom naveo da jahta Amadea pokušala pobjeći 'gotovo odmah' nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu. Automatizirani sustav za praćenje isključen je, znakovito, 24. veljače. Pravni zastupnik jahte Feizal Haniff odbio je komentirati presudu.

Javno tužiteljstvo Fidžija u priopćenju je navelo da se pitanja koja se tiču 'pranja novca i vlasništva' trebaju rješavati u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:37