PITANJE KOJE MUČI UKRAJINU

Pad Sjeverodonecka u ruske ruke otvorio je osjetljivu temu: ‘Ta bitka je bila preskupa‘

Vojni stručnjaci, koji promatraju rat s udaljenosti, smatraju da je povlačenje bilo jedini logičan potez

Sjeverodoneck

 Aris Messinis/AFP

Kraj lipnja na ukrajinskoj istočnoj bojišnici definirao je pad Sjeverodonecka u ruske ruke. U gradu su se vodile teške borbe, a onda je 24. lipnja poslana naredba ukrajinskim snagama da se povuku.

Bila je to najisturenija točka na istočnom bojištu koja je davala nadu da neće doći do zatvaranja i posljedično ruskog zauzimanja gotovo cijele oblasti Luhansk. Ukrajinske snage povukle su se prema gradu Lisičansku gdje se nalaze na višim položajima, ali posljednje informacije govore da se i ondje ostavljaju snage koje štite povlačenje. Takav razvoj ruske agresije otvorio je osjetljivu temu - je li Sjeverodoneck trebalo napustiti ranije. A u svjetlu izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se "na mnoge načine sudbina Donbasa odlučuje ovdje", pri čemu je mislio na Sjeverodoneck.

Ruska borbena taktika preslika je sovjetske: moćno topništvo neprestano udara na ciljeve koje brane ukrajinske snage dok u kratkim predasima u napad kreću oklopne snage praćene pješaštvom. Vitalij, vojni veteran, snajperist, rekao je za The Times of London da su pretrpjeli goleme gubitke. Njegova je bojna, priča, izgubila polovicu vojnika. S druge strane, Vihor, zapovjednik postrojbe za posebne operacije, vjeruje da su privlačenjem ruskih postrojbi na područje ovog grada "spasili strateški kritičniju frontu na jugu gdje ukrajinske snage napreduju u pokušaju da probiju ruski crnomorski koridor, uskraćujući Moskvi priliku da tamo ojača".

Zapovjednik smatra da bi grad bio obranjen da su američki raketni bacači HIMARS stigli koji dan ranije na bojište. No, grada tada više nije bilo. Jedan od zapovjednika je poručio pozadini da mu ne trebaju pojačanja. "Trebam zgrade iz kojih ću se boriti", vikao je preko radija. The Times navodi, kako prenose svjedoci, da ni okolne šume više ne predstavljaju zaštitu jer su ogoljene nesmiljenim ruskim granatiranjem.

image

Ukrajinski vojnici u Donbasu

Anatolii Stepanov/AFP

Snajperist Vitalij ne slaže se s Vihorom, smatra da je ostatke grada trebalo ranije napustiti i da je bitka bila preskupa. "Bila je politička odluka da ga branimo kad ga više nije bilo moguće obraniti", izjavio je za londonski dnevni list, uz kipteću frustraciju čovjeka poslanog u borbu protiv topništva s preciznom puškom, ocjenjuju novinari. Uvjeren je da se trebalo ranije povući i učvrstiti pozicije u Lisičansku gdje imaju prednost povišenog terena. Tvrdi i da je general, koji je tražio da se grad ranije napusti, premješten s položaja. Sada je, tumači Vitalij, Rusija ostvarila prednost manevrirajući jedinicama koje će lakše udariti na ostale dijelove teritorija koje kontrolira ukrajinska vojska.

Vojni stručnjaci, koji promatraju rat s udaljenosti, smatraju da je povlačenje bilo jedini logičan potez jer je obrana imala smisla dok su gubici agresora bili veći od gubitaka obrane. Prema informacijama koje dolaze iz Kramatorska, grada u kojem je središte ukrajinske uprave Donbasa i koji je cilj ruske ofenzive, obrambene su snage dnevno gubile između 100 i 200 vojnika. To je izuzetno velik broj koji pogubno utječe na moral.

Dok se na istočnom frontu nastavlja rat do iscrpljenja u kojem Rusija ostvaruje spora, ali napredovanja, na jugu je opet napadnut grad. Snažne eksplozije potresle su Mikolajiv rano ujutro u subotu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, dan nakon što su vlasti objavile da je najmanje 21 osoba poginula kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu u blizini crnomorske luke Odese. Riječ je o gradu koji je bio ruski cilj za kopneni napad na Odesu, ali su ondje doživjeli jedan u nizu teških poraza.

Moskva bi htjela na tom prostoru pokrenuti napad, ali za to nema snage. Gubitak Zmijskog otoka dodatni je element slabljenja pritiska na ukrajinskoj crnomorskoj obali pa se ovi napadi mogu promatrati kao brutalna odmazda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:57