NOVO UHIĆENJE

Padaju glave u Kremlju: Uhapšen zamjenik načelnika Glavnog stožera, objavljeno za što ga se sumnjiči

Pao je zamjenik moćnog Putinovog generala

Vadim Šamarin (desno)

 Artyom Geodakyan/tass/profimedia/Artyom Geodakyan/tass/profimedia

Rusija je uhitila zamjenika načelnika Glavnog stožera vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, zbog sumnje u primanje mita velikih razmjera, izvijestili su u četvrtak ruski mediji.

To je najnovije u nizu uhićenja najviših vojnih dužnosnika.

List Kommersant izvijestio je da je Šamarin pritvoren u vezi s navodnom prijevarom i da je obavljen pretres njegova doma, javlja agencija Reuters.

Kirill Shamiev, suradnik Europskog vijeća za vanjske odnose, rekao je da je pritvaranje ovog dužnosnika "ozbiljan razvoj događaja koji potkopava položaj (načelnika Glavnog stožera, Valerija) Gerasimova".

Šamarin je bio zamjenik načelnika ruskog Glavnog stožera od 2021. godine.

To je već četvrto uhićenje visokopozicioniranog dužnosnika u sustavu obrane od travnja, kada je zamjenik ministra obrane Timur Ivanov završio u istražnom zatvoru zbog sumnje u primanje mita.

Od tada su uhićeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, te general bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije.

Do niza uhićenja došlo je usred velikih promjena u ruskom obrambenom establišmentu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin ovog mjeseca smijenio dugogodišnjeg Sergeja Šojgua s mjesta ministra, zamijenivši ga bivšim zamjenikom premijera Andrejem Belousovim.

Novo uhićenje dolazi samo dva dana nakon što je bivši zapovjednik ruske 58. armije Ivan Popov uhićen također pod sumnjom "prijevare velikih razmjera". Ovaj visoki ruski zapovjednik kritizirao je rusku vojsku i njezine ratne napore u Ukrajini, kako su izvijestili ruski državni mediji.

Prošle godine Popov je smijenjen nakon što je vojnome vrhu rekao istinu o tadašnjoj strašnoj situaciji u kojoj se nalazi vojnici na bojišnici u Ukrajini.

image

General-bojnik Ivan Popov

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Popov, čiji je vojni nadimak bio Spartak, a zapovijedao je ruskim jedinicama u južnoj Ukrajini, kao velik problem istaknuo je pogibiju ruskih vojnika od posljedica ukrajinskog topništva. Ukazao je na to da vojnicima nedostaju prikladni sustavi naoružanja i izviđanja koji bi im omogućili da se tomu suprotstave.

Sve je počelo s Ivanovim

U snimci koju je na društvenim mrežama objavio ruski zastupnik i bivši vojni zapovjednik Andrej Guruljov, Popov - za kojeg se čini da se obraća svojim vojnicima - rekao je da je "iznio niz drugih problema" vrhu ruskog vojnog zapovjedništva i da ga smijenio sada već bivši ministar obrane Sergej Šojgu.

"Viši šefovi su očito osjetili neku opasnost od mene", rekao je Popov.

Prije njega, ranije ovog mjeseca, uhićen je Jurij Kuznjecov, kojeg se sumnjiči za primanje mita od predstavnika komercijalnih struktura za obavljanje određenih radnji u njihovu korist. Navodno je kod njega otkriven novac te satovi i drugi luksuzni predmeti u vrijednosti od oko milijun dolara.

No, sve je krenulo od smjene najvažnijeg od zamjenika bivšeg ministra obrane, Timura Ivanova. On je uhićen krajem travnja, a glasio je za jednog od najbogatijih pripadnika ruskog sigurnosnog sustava. Uhićen je također pod optužbom za primanje mita. Konkretno je navedeno da je profitirao od građevinskih projekata u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolu, čiji je velik dio razoren ruskim bombardiranjem u mjesecima nakon početka invazije, da bi nakon pada grada Rusi pokrenuli obnovu. Ivanov je bio izravno uključen u obnovu Mariupolja.

image

Timur Ivanov sa suprugom Svetlanom Manjevič

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ivanov, koji je bio odgovoran za ruske vojne infrastrukturne projekte, bio je poznat po luksuznom načinu života. Optužbe za financiranje takvog životnog stila, koji je nadilazio njegove mogućnosti zahvaljujući primanju mita, protiv Ivanova je prva iznijela Antikorupcijska zaklada, koju je osnovao pod ne posve razjašnjenim okolnostima preminuli oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, a bile su dostupne javnosti više od godinu dana, bez ikakvih očitih posljedica.

Navaljnijeva zaklada došla je u posjed oko 8000 e-mailova poslanih tijekom 12 godina, a koje otkrivaju život Timura Ivanova i njegove supruge Svetlane Manjovič koji su obilježavale, između ostaloga, vile, jahte i automobili superluksuzne marke Rolls-Royce u St. Tropezu.

Smjena Šojgua

Prema izvještaju Navaljnijeve zaklade, Ivanov je 2012. kupio imanje u središtu Moskve za 6,7 milijuna eura, a u zakladi su tvrdili da je otprilike isti iznos potrošio i na izgradnju luksuzne ladanjske kuće. Ivanov je bio sankcioniran od strane SAD-a i Velike Britanije te mu je bila nametnuta zabrana putovanja i zamrzavanje imovine od Europske unije.

Njegovo uhićenje, kako su ocijenili ruski politički analitičari i upućeni promatrači zbivanja, uključujući i neke bivše insajdere, ukazalo je na to kako rat oblikuje unutarnje borbe između klanova ili frakcija koje se bore za bogatstvo i utjecaj u opasnom političkom sustavu Rusije.

image

Timur Ivanov na sudu

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Nakon uhićenja Ivanova, kojeg se smatralo bliskim saveznikom Šojgua, neki su analitičari i bivši insajderi nagađali da bi ceh mogao platiti upravo Sergej Šojgu.

Šojgua je Putin doista na kraju smijenio i postavio na mjesto tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, umjesto moćnog ‘prvog Putinovog špijuna‘ Nikolaja Patruševa. Iako je bilo procjena da je smjena s funkcije ministra obrane degradacija Šojgua, drugi su ukazivali da je formalno imenovan na važniju dužnost u sustavu Putinove vlasti.

Vijeće sigurnosti je, kako je pisao Jutarnji list, praktički najvažniji državni ‘institut‘ ili organ u Putinovoj Rusiji, a sam Vladimir Putin mu je šef, odnosno predsjednik. To je važnija državna instanca i od vlade i od parlamenta, gdje se donose najvažnije odluke i zaključci. Članovi su šefovi svih ruskih obavještajno-sigurnosnih službi, državni tužitelj, ministri unutarnjih i vanjskih poslova te šef Putinove predsjedničke administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 19:07