TALIBANSKI BLITZKRIEG

Padaju gradovi, uskoro će i cijeli Afganistan? ‘Ciljano nam ubijaju pilote, našu zadnju nadu‘

Zadnji su osvojeni Kunduz, Sar-e Pol i Taloqan, bez ispaljenog metka pao je grad Zaranj
 Wakil Kohsar/AFP

Nakon američke odluke o povlačenju vojnih snaga, Afganistan klizi u kaos: talibani su u ponedjeljak upali u još tri grada, zračne snage afganistanskih vlasti ostaju bez pilota, koji bježe jer talibani ciljano autobombama ubijaju pilote obučene za vojne napade američkim borbenim zrakoplovima.

U tri dana talibani su osvojili glavne gradove pet provincija: posljednji su osvojeni Kunduz, Sar-e Pol i Taloqan na sjeveru, u petak je bez ispaljenog metka pao grad Zaranj na zapadu zemlje, dok je grad Sheberghan na sjeveru kapitulirao u subotu, nakon višednevnih borbi. General Wesley Clark, bivši glavni zapovjednik NATO-a u vrijeme predsjednika Billa Clintona, rekao je da je to tragedija za narod Afganistana i posljedica američkih pogrešnih procjena i neuspjeha.

Ubijeni prijatelji

U subotu je poginuo Hamidullah Azimi, pilot afganistanskih zračnih snaga. Bio je obučen za upravljanje američkim borbenim helikopterom Black Hawk. To je osmi afganistanski pilot koji je ubijen posljednjih tjedana. Talibani ciljaju upravo pilote jer su zračne snage obučene u SAD-u ključne u obrani od talibana, koji nemaju zračne snage. Zato su talibani počeli uništavati pilote. Pozivajući se na neimenovanog afganistanskog pilota, londonski The Times piše da je najmanje 19 pilota pobjeglo iz vojske, strahujući od atentata.

Taj pilot rekao je za britanski list da leti već deset godina. "Od dana kada sam odjenuo uniformu zakleo sam se da ću braniti svoju zemlju do posljednje kapi krvi, ali vidjevši kako su moji prijatelji ubijeni… Ne osjećam se sigurno. Moram mijenjati automobil svaki dan, posuđujem automobile svojih prijatelja za vožnju do posla.

Ne mogu provoditi vrijeme izvan kuće, ne mogu ići u kupnju, pa čak ni ošišati se, kako bih zaštitio svoj identitet i smanjio rizik", požalio se pilot. On poziva afganistansku vladu da pilote i njihove obitelji preseli u vojne baze, zbog sigurnosti. I on razmišlja o napuštanju vojske. No ako ga vlasti mogu zaštititi i osigurati mu obitelj, pilot poručuje da će ostati u vojsci i boriti se zauvijek.

Za talibane je najveći trijumf pad Kunduza. Taj grad s oko 350.000 stanovnika nakratko je bio u njihovim rukama 2015., i ponovno iduće godine. Oba puta su afganistanske trupe, uz podršku američkih i britanskih specijalnih snaga, protjerale talibane u roku od nekoliko dana. No, sada je situacija drugačija, afganistanska vojska ima puno posla na brojnim frontovima, a posljednje američke trupe spremaju se ovaj mjesec napustiti Afganistan.

Sačuvati obraz

Osim toga, talibani su sada promijenili strategiju: prva dva puta osvojili su Kunduz, ali ne i okolicu. Sad su prvo zauzeli okolne okruge, i zatim napali grad. U nekoliko sati zauzeli su čitav grad, gore kuće i trgovine. Sad, kad su učvrstili svoju prevlast, službenoj afganistanskoj vojsci bit će puno teže preoteti im Kunduz.

Američke snage pomažu Afganistancima u borbi protiv talibana korištenjem zračnih udara. Times citira jednog od talibanskih zapovjednika koji nije impresioniran Amerikancima. "Amerika je provela 20 godina u Afganistanu, i na kraju je pobjegla da sačuva obraz. Ovi zračni napadi neće još dugo trajati", poručio je. Bivši američki zapovjednik u Afganistanu, general-potpukovnik David Barno, rekao je za Times da je kolaps afganistanskih snaga posljedica strateške pogreške SAD-a. Barno je bio zapovjednik koalicijskih snaga u Afganistanu od 2003. do 2005.

Tragedija u Afganistanu izravna je posljedica strateške pogreške, koju je stvorila Trumpova administracija, a nastavio ju je predsjednik Biden izvlačenjem američkih vojnika iz zemlje. Biden se godinama zalagao za to. "Rezultati su bili predvidljivi: brzi napredak talibana, sve veći broj ubojstava i zabrinjavajući kolaps dijelova afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga. Ovaj sve dublji sukob ima potencijal da bude velika vanjskopolitička katastrofa za Bidenovu administraciju", upozorava Barno.

Tanka nada

Da su talibani prije godinu dana zauzeli tri glavna grada provincija na sjeveru Afganistana, kao što su to učinili u nedjelju, američki bi odgovor najvjerojatnije bio žestok, piše New York Times. Digli bi se borbeni avioni i helikopteri, i u najmanju ruku zaustavili napredovanje talibana. No, sad su druga vremena.

Mlaki američki odgovor u nedjelju nedvojbeno je pokazao da je američki 20-godišnji rat u Afganistanu završen, piše NYT. Iscrpljene i loše vođene afganistanske snage morat će se same boriti s talibanima. U govoru kojim je prošlog mjeseca branio odluku o američkom povlačenju, Biden je rekao da je SAD učinio više nego dovoljno da ojačaju afganistansku policiju i vojsku.

Bivši ministar obrane u mandatu Baracka Obame Leon Panetta, rekao je da je u nedjelju očekivao zračnu podršku američkih snaga, ali i kako ne misli da bi i uz njihovu pomoć situacija bila bolja. Trenutno je, uz vojne snage, u Afganistanu 650 Amerikanaca. Iako će američka vojna misija službeno završiti krajem mjeseca, američke trupe i njihovi saveznici već su napustili zemlju. Najviše čemu se možemo nadati, rekao je Panetta, jest neka vrsta zastoja u talibanskoj ofenzivi. Sada, kad Amerikanci odlaze, talibani više ne pokazuju interes za postizanje mirovnog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:02