KONSENZUS

Pahor: ‘Iz izjava slovenske vlade ne iščitavam da će blokirati Hrvatsku u Schengenu‘

Slovenija će i dalje zagovarati provedbu arbitraže, no kaže i kako je hrvatski ulazak u Schengen u slovenskom nacionalnom interesu

Zoran Milanović, Borut Pahor i Alexander Van der Bellen na Brijunima

 Goran Sebelic/CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je rekao da iz izjava nove slovenske vlade ne iščitava da će se podrška Ljubljane hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru uvjetovati provedbom odluke arbitražnog suda o razgraničenju dviju država.

“Nikad, pa ni danas neću komentirati politiku vladu Slovenije, ali mogu reći sljedeće - iz izjava nisam razabrao da bi realizacija arbitražnog sporazuma bila uvjet za ulazak u Schengen”, rekao je Pahor na Brijunima, nakon tradicionalnog trilateralnog susreta s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom.

Slovenski predsjednik naglasio je kako će Slovenija i dalje zagovarati provedbu arbitraže, no i da je hrvatski ulazak u Schengen u slovenskom nacionalnom interesu.

Milanović se složio da je hrvatsko članstvo u velikom interesu Slovenaca koji su vlasnici "ogromnog" broja nekretnina u Hrvatskoj.

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon iz redova socijaldemokrata, nekadašnje Pahorove stranke, ovaj je tjedan rekla da Slovenija podržava hrvatsko članstvo, no upozorila je da će konsenzus o tome u Europskoj uniji biti teško postići prije reforme šengenskog prostora.

Osim toga, Fajon je krajem svibnja izjavila da provedba arbitražnog sporazuma također nije povezana s hrvatskim članstvom u Schengenu te da je to i u interesu Slovenije.

Van der Bellen je rekao da je Austrija oduvijek zagovarala hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru, pa je, kao i Pahor, čestitao što će Hrvatska od 1. siječnja iduće godine biti članica eurozone, što će dovesti gospodarske odnose na novu razinu.

Milanović je istaknuo da je Hrvatskoj u interesu ulazak u eurozonu, no da to "nije jednodimenzionalna priča" i da to "ljudima treba stalno govoriti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06