PREDSJEDNICI O KORONAVIRUSU

PAHOR O NAPADU SLOVENSKE VLADE NA HRVATSKU: 'Nije potrebna panika'; MILANOVIĆ: 'Kada si spomenuo riječ panika, ima uhodana fraza...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Tijekom prvog radnog posjeta Sloveniji predsjednik Zoran Milanović i slovenski predsjednik Borut Pahor odgovorili su novinarima što misle o objavi Republike Slovenije koja je na Twitteru napisala da mjere koje provodi Hrvatska u svezi koronavirusa nisu učinkovite i da su ekonomski štetne.

Naime, slovenski ministar zdravstva Aleš Šabader na današnjoj pres konferenciji žestoko se obrušio na mjere koje zbog koronavirusa poduzimaju hrvatska policija i epidemiolozi na granici prema Sloveniji jer nastaju zastoji i kolone.

- Nisam se gurao u prvi red da komentiram koronavirus jer se u to ne razumijem. Govorili su oni koji se razumiju, a ni oni ne znaju puno i nije im puno toga jasno.

Ne mogu na ovo odgovoriti. Primijetio sam kolone na autocesti, očito je to radi kontrola zbog koronavirusa, mada je bilo zadnjih tjedana i određenih razgovora i pitanja oko zatvaranja određenih lokalnih graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije za određenu vrstu robe ovisno o tome gdje je utovarena i koja je krajnja destinacija.

Kao političar, bez obzira na to što mi je supruga epidemiolog, ali nije klinički infektolog, ne mogu vam dati odgovor na to - kazao je Milanović.

- Žalostan razlog, ali je dobra ilustracija da nam je potrebna suradnja, usklađivanje i rješavanje pitanja jer se radi o zdravlju naših ljudi.

Moramo učiniti sve što možemo kako bismo jedni drugima pomogli naći rješenja koja će očuvati to zdravlje. Tu je potrebno u povjerenju tražiti rješenja koja su primjerena. Da ljudi znaju da će se oni koji su nadležni baviti se tim problemima i da nije potrebna panika - kazao je Pahor.

- Kada si spomenuo riječ panika, ima uhodana fraza: je li vrijeme za paniku? Kada je to vrijeme za paniku i naredba sada je vrijeme za paniku? - kazao je Milanović nadovezujući se na Pahora.

Ustvrdio je da je panika loša stvar.

- Kada prijeti smrtna opasnost nije vrijeme za paniku jer možda smrt skrene pogled. Ovo nije takva situacija, bujat će još neko vrijeme, bit će malo nervoze i ustvari se mogu nadovezati na ono što je govorio predsjednik hrvatske vlade - oprezno, ali bez panike. Nikada nije razlog za tu paniku - kazao je Milanović.

Kazao je i da Hrvatska kontrolama i sebi izaziva ekonomsku štetu, a to, kako je poručio, nitko ne želi.

Šarec: 'Zatvaranje granica uzrokovalo bi teškoće'

Koronavirus je na slovenskim granicama i očekujemo da će Slovenija uskoro zabilježiti prvi slučaj zaraze, no treba svakako izbjeći stvaranje panike i širenje dezinformacija, što može izazvati dugoročnu štetu, kazao je u četvrtak slovenski premijer Marijan Šarec.

"Do danas u 12 sati nemamo nijednog zaraženog, ali očekujemo da će se to prije ili kasnije dogoditi jer su slučajevi infekcije već zabilježeni u susjednim državama", kazao je Šarec nakon sjednice vlade.

Istaknuvši da sve slovenske granice sa susjednim državama ostaju otvorene i dalje, Šarec je kazao da bi njihovo zatvaranje samo uzrokovalo teškoće, a virus ne bi zaustavilo, te da se pokazuje kako niti mjere koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska nisu efikasne i djelotvorne. Ustvrdio je također da bi zatvaranje granica otežalo opskrbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:38