NAPOKON NA SLOBODI

Pakao Mije Shem u bolnici u Gazi: ‘Tri sata je bila na operaciji. A znate li tko je bio kirurg? Strašno!‘

Emotivne snimke prikazuju Shem (21) kako napušta medicinski centar Sheba u Ramat Ganu s majkom i bratom u pratnji

Mia Shem

 /Instagram/Profimedia

Mia Shem, djevojka koji je Hamas oteo na festivalu 7. studenog i pustio tek jučer, danas je viđena nasmijana dok je izlazila iz bolnice okružena svojom sretnom obitelji. Emotivne snimke prikazuju Shem (21) kako napušta medicinski centar Sheba u Ramat Ganu s majkom i bratom u pratnji, piše Daily Mail.

Francusko-izraelska djevojka provela je 54 dana u zarobljeništvu Hamasa nakon što je upucana i uzeta kao talac na festivalu Nova, a postala je jedna od najistaknutijih zatočenica nakon što je Hamas u prvim danima rata objavio video na kojem se vidi kako se oporavlja od operacije.

‘Bok, ja sam Mia Shem, imam 21 godinu i dolazim iu iz Shohama. Trenutno sam u Gazi. Bila sam teško ozlijeđena u ruku. U bolnici su me ruku operirali tri sataq. Čuvaju me, daju mi ​​lijekove, sve je u redu‘, čulo se kako govori.

Shem je bila jedna od osmero talaca koje je Hamas jučer oslobodio nekoliko sati prije prekida sedmodnevnog prekida vatre i nastavka neprijateljstava rano jutros.

Ali Mijina teta rekla je izraelskim medijima da je njezina nećakinja bila podvrgnuta ne baš zvjezdanoj brizi u zatočeništvu. ‘Mršava je, slaba. Veterinar joj je operirao ruku. Nije primala fizioterapiju‘, izjavila je.

Stanje Mijinih ozljeda još nije potvrđeno, no vjeruje se da će se vjerojatno dobro oporaviti uz fizioterapiju, nakon što je otpuštena iz bolnice.

Forum za taoce i nestale obitelji opisuje Shem kao ‘mladu ženu sa starom dušom‘ koja je učila tetoviranje i prije otmice radila u salonu za tetoviranje.

Miju su uhvatili Hamasovi naoružani napadači na glazbenom festivalu Nova zajedno s njezinom prijateljicom Eliom Toledano (27). Za nju se još uvijek se vjeruje da je Hamas drži u zatočeništvu.

Amit Soussana (40) puštena je zajedno s Mijom ranije u četvrtak, a kasno sinoć slijedi još šest talaca.

Nili Margalit (41), Sapir Cohe (29), Shani Goren (29), Ilana Gritzewsky (30), Aisaha Ziadana (17) i njezin brat Bilal (18) imenovani su kao posljednji taoci oslobođeni prije prekida primirja.

Ziadanin otac Yousef i najstariji brat Hamza ostaju u zatočeništvu.

IDF je sinoć potvrdio da je šest izraelskih talaca Hamas predao Crvenom križu.

‘Prema informacijama Crvenog križa, šestero otetih Izraelaca prebačeno je kod njih i na putu su za Izrael‘, stoji u priopćenju.

Ali strahovi za druge taoce porasli su sinoć nakon što je Hamas rekao da ima tijela trojice Izraelaca za predaju, s nastavkom neprijateljstava, što znači da će preostalih 100 ili više talaca u zarobljeništvu Hamasa ostati ondje na neodređeno vrijeme.

Hamasovo spominjanje tri tijela potaknulo je strah da bi to mogla biti tijela desetomjesečnog Kfira Bibasa, njegovog brata Ariela (4), i majke Shiri (32).

U srijedu je vojno krilo Hamasa objavilo njihovu smrt i okrivilo ih za izraelski zračni napad – iako nisu ponudili nikakav dokaz.

U međuvremenu, dužnosnici IDF-a rekli su da Hamasove tvrdnje ostaju neprovjerene.

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao je: ‘Hamasove‘ tvrdnje o obitelji Bibas još uvijek nisu potvrđene. Objavljena dokumentacija je psihološki terorizam.‘

U roku od nekoliko minuta nakon što su objavili nastavak vojne akcije u Gazi, izraelske snage jutros su bombardirale sjeverozapad raketnom vatrom, a zrakoplovi su viđeni kako kruže nebom iznad njih, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi koje kontrolira Hamas.

Dramatična ponovna eskalacija sukoba dovela je do napada u južnim regijama Gaze Khan Younis i Rafah.

Izvješća pokazuju da su tenkovi brzo postavljeni na to područje, a u tweetu pola sata nakon ponovnog pokretanja, IDF je rekao da je rasporedio ‘ratne zrakoplove‘ usmjerene na Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Hamas ‘nije poštovao svoju obvezu da danas oslobodi sve otete žene i da je lansirao rakete prema građanima Izraela‘.

Inzistirao je na tome da je, budući da se sukob sada vratio, ‘izraelska vlada obavezna ostvariti ciljeve borbe‘, za koje je ustvrdio da su ‘oslobađanje talaca‘ i ‘likvidacija Hamasa.‘

Tijekom jednotjednog primirja, Hamas i drugi militanti u Gazi oslobodili su više od 100 talaca, većinom Izraelaca, u zamjenu za 240 Palestinaca oslobođenih iz zatvora u Izraelu, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:39