HRABRA AKCIJA

Pakao ruskih vojnika na Zmijskom otoku: Ukrajinci dronovima i avionima uništavaju sve

Vojska je u zasebnom priopćenju rekla da je napadom dronom Bayraktar također uništen protuzračni sustav Tor-M2

Zmijski otok

 AFP

Ukrajinski vojni piloti izveli su smion noćni napad na okupirani Zmijski otok te sravnili sa zemljom zgrade koje su zauzeli neprijateljski vojnici, piše Telegraph.

Zračne snimke, koje je načinio TB-2 dron, tzv. Bayraktar, pokazuju Su-27 borbene avione koji lete nisko iznad površine Crnog mora i ispaljuju rakete na zgrade koje potom eksplodiraju.

Smatra se da je direktno pogođen bunker s projektilima ili gorivom, kao i glavni kompleks zgrada na otoku.

Zmijski otok je postao simbol ukrajinskog otpora nakon što je u javnost dospjela snimka radio poziva sa samog početkg rata, u kojoj ukrajinski vojnici psovkama odgovaraju na zahjteve Rusa s krstarice Moskva da se predaju.

Ukrajinski vojnici koji su tada branili Zmijski otok su zarobljeni, no kasnije su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika. Ratna krstarica Moskva - glavni brod ruske flote u Crnom moru - kasnije je pogođena ukrajinskom raketom te je potonula dok su je odvlačili prema luci.

Otok je otada pod okupacijom ruskih vojnika, koje je prije nekoliko dana ukrajinski dužnosnik Anton Geraščenko upozorio da će biti 'uništeni i spaljeni poput žohara ili skakavaca'.

U dojmljivom videu, dva lovca Su-27 se, leteći vrlo nisko, približavaju otoku i ispaljuju rakete te izravno pogađaju glavni kompleks zgrada na istočnoj strani otoka.

Nakon toga su uslijedile barem dvije sekundarne eksplozije, što može dovesti do zaključka da su pogođena skladišta s municijom ili gorivom, kažu vojni eksperti.

Pretpostavlja se da se hrabar napad na otok udaljen oko 30 km od obale Ukrajine, dogodio nekad u posljednjih nekoliko dana, pokazuju satelitske snimke.

Nakon napada, Kijev je u subotu izdao priopćenje u kojem stoji da je naoružani dron uništio desantnu letjelicu klase Serna i sustav obrane od raketa na Zmijskom otoku.

Na društvenim mrežama objavljena je crno-bijela snimka koja prikazuje eksplozije te krhotine koje lete uokolo. ž

'Tradicionalni mimohod ruske crnomorske flote 9. svibnja ove godine održat će se u blizini Zmijskog otoka - na dnu mora', dodalo je Ministarstvo obrane.

Vojska je u zasebnom priopćenju na društvenim mrežama rekla da je napadom dronom Bayraktar također uništen protuzračni sustav Tor-M2 koji je dopremljen na otok.

Smatra se da je zračni napad na jugu moguć jer trenutno ne postoje obrambeni sustavi, a ruski okupatori zauzeti su aktivnostima na sjeveru.

Rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo ovaj napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:47