SVE ZBOG JEDNE IZJAVE

Pakao ruskog oligarha: ‘Prodao sam udio u banci za ‘siću‘, mijenjam ime, čuvaju me tjelohranitelji...‘

Angažirao je tjelohranitelje nakon što su ga prijatelji iz ruskih sigurnosnih službi obavijestili da mu je život u opasnosti

Oleg Tinkov

 Fadeichev Sergei/Tass/Profimedia

Oleg Y. Tinkov (54), jedan od rijetkih ruskih tajkuna koji je svoje bogatstvo izgradio samostalno, izvan industrije energije i minerala koja je bila glavni teren ruske kleptokracije, u studenom je vrijedio više od devet milijardi dolara.

No nakon što je proteklog mjeseca taj osnivač jedne od najvećih ruskih banaka, Tinkoff, kritizirao na Instagramu rat u Ukrajini, administracija predsjednika Vladimira Putina kontaktirala je rukovoditelje i zaprijetila da će nacionalizirati banku ako ne prekinu sve veze s njim.

Prošlog tjedna, prisiljen od Kremlja, u očajničkom potezu prodao je 35 posto svog udjela u banci (koji je lani na londonskoj burzi procijenjen na više od 20 milijardi dolara) ruskom rudarskom magnatu bliskom Putinu, Vladimiru Potaninu.

'Nisam mogao pregovarati o cijeni. Bio sam kao talac - uzmeš ono što ti se ponudi', opisao je Tinkov nezavidnu situaciju u kojoj se našao.

Ne otkrivajući cijenu, rekao je da je prodao svoj udio za niskih tri posto onoga što je vjerovao da je njegova prava vrijednost.

U intervjuu za New York Times ispričao je kako je angažirao tjelohranitelje nakon što su ga prijatelji iz ruskih sigurnosnih službi obavijestili da mu je život u opasnosti i dodao kako će ga, iako je preživio leukemiju, možda 'Kremlj ubiti'.

Rekao je da su se mnogi njegovi prijatelji, koji su zabrinuti za svoje novčanike, složili s njegovim kritikama rata, ali su se bojali progovoriti.

Tinkov je ovaj put snažnije progovorio protiv rata nego bilo koji drugi veliki ruski poslovni čelnik.

'Shvatio sam da Rusija, kao država, više ne postoji', rekao je Tinkov i kazao kako misli da će Putin još dugo ostati na vlasti.

'Vjerovao sam da je Putinov režim loš. Ali naravno, nisam imao pojma da će to poprimiti takve katastrofalne razmjere.'

Banka, koja je objavila da je Tinkov u četvrtak prodao cijeli svoj udio u tvrtki, nije se složila s njegovom pričom o tome kako je posao propao, rekavši za Times u priopćenju da 'nikakvih prijetnji vodstvu banke nije bilo'.

Tinkoff je rekao da nije bio u Moskvi godinama, odnosno od 2019. kada je otišao na liječenje leukemije.

Tada je i odstupio s mjesta čelnika tvrtke, ali je zadržao svoj većinski udio.

Nakon Tinkove objave na Instagramu 19. travnja, Rusi koji podržavaju invaziju objavili su na društvenim mrežama izrezane Tinkoff bankovne kartice. Također, popularni državni TV voditelj osudio je Tinkova, rekavši da je njegova 'savijest pokvarena'.

Tinkoff je 22. travnja najavio da će ove godine promijeniti ime, korak za koji tvrdi da je dugo planiran. Oligarh je poručio kako je mahnito pokušavao prodati svoj udio nakon što je njegova vrijednost naglo pala kada je Zapad uveo stroge ekonomske sankcije ruskim financijskim institucijama.

'Ionako sam razmišljao o prodaji svog udjela, jer dok je Putin živ, sumnjam da će se išta promijeniti', rekao je Tinkov.

'Ne vjerujem u budućnost Rusije. Ono što je najvažnije, nisam spreman povezivati ​​svoj brend i svoje ime sa zemljom koja napada svoje susjede bez ikakvog razloga', istaknuo je.

I prije ruske invazije Tinkov se našao u brojnim problemima. Sin sibirskog rudara koji je 2006. pokrenuo Tinkoff banku uhićen je u ožujku 2020. u Londonu pod optužbom za utaju poreza u SAD-u, a u listopadu 2021. presuđeno je da mora platiti 507 milijuna dolara odštete. U ožujku ga je pak Britanija uvrstila na popis sankcija protiv ruske poslovne elite.

'Ovi oligarsi, tvrtke i unajmljeni nasilnici sudjeluju u ubojstvu nevinih civila i ispravno je da plaćaju cijenu', rekla je tada britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Iako kaže da nikada nije kročio u Kremlj, a povremeno je kritizirao Putina, za razliku od ruskih tajkuna koji su prije mnogo godina raskinuli s Putinom i sada žive u egzilu, Tinkov je pronašao način da koegzistira s Kremljom i zaradi milijarde - no to se promijenilo 19. travnja.

Rekao je da ga je njegova bolest možda učinila hrabrijim od drugih ruskih poslovnih čelnika i visokih dužnosnika.

'Oni razumiju da su vezani za Zapad, da su dio globalnog tržišta...', rekao je gospodin Tinkov i dodao kako ga nitko iz Kremlja nikada nije izravno kontaktirao, ali da je osim pritisaka na njegovu tvrtku, od prijatelja iz sigurnosnih službi čuo da bi mogao biti u fizičkoj opasnosti.

'Rekli su mi: 'Odluka u vezi s vama je donesena'. Znači li to da će me ubiti, ne znam. Ne isključujem tu mogućnost', zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:09