POGLEDAJTE VIDEO

Pakao u džungli: Naoružani lukovima i strijelama oteli pilota, stigla i vojska, a onda je uslijedio opći kaos

Separatistički pobunjenici sukobili su se s indonezijskim vojnicima koji su tragali za Novozelanđaninom kojeg separatisti uzeli za taoca

Oslobodilačka vojska Zapadne Papue/Arhivska fotografija

 Banjir Ambarita/Afp/Profimedia/Banjir Ambarita/afp/profimedia

Separatistički naoružani napadači napali su postrojbe indonezijske vojske koje su raspoređene da spase novozelandskog pilota kojeg su pobunjenici uzeli za taoca u nemirnoj indonezijskoj pokrajini Papua, pri čemu je najmanje šest vojnika poginulo, a oko 30 je nestalih, priopćili su dužnosnici u nedjelju.

Prema prvim informacijama u vojnim izvješćima, oko 36 vojnika bilo je na položaju u brdovitom okrugu Nduga, kada su napadači Oslobodilačke vojske Zapadne Papue, oružanog krila Pokreta za slobodnu Papuu, otvorili vatru u subotu.

U vojnim izvješćima u koja su novinari imali uvid, stoji da je najmanje šest vojnika poginulo, a 21 osoba je pobjegla u džunglu. Vojni glasnogovornik, pak, potvrdio je smrt samo jedne osobe. Pobunjenici su navodno zarobili devet vojnika.

Vojni glasnogovornik Papue, pukovnik Herman Taryaman, izjavio je da su vojnici bili dio skupine koja je tragala za Phillipom Markom Mehrtensom, novozelandskim pilotom indonezijske zrakoplovne tvrtke Susi Air, kojeg su pobunjenici oteli u veljači, kako prenosi The Guardian. On je rekao da vlasti tragaju za oko 30 vojnika.

"Još uvijek se ne zna koliko je točno vojnika indonezijske vojske poginulo i ozlijeđeno", rekao je Taryaman. "Još uvijek tragamo, ali jaka kiša, maglovito vrijeme i nedostatak komunikacije ometali su našu potragu i evakuaciju".

Prvi admiral Julius Widjojono, glasnogovornik indonezijskih Nacionalnih oružanih snaga (TNI), rekao je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Jakarti da će operacija potrage biti provedena "s maksimalnom snagom".

Naveo je da je do sukoba došlo u trenucima kad su vojnici pokušali pročešljati područje u blizini položaja pilota i njegovih otmičara. Pobunjenici su upucali vojnika koji je pao u 15 metara duboku provaliju, a zatim su izveli drugi napad dok su vojnici izvlačili njegovo tijelo, rekao je Widjojono. On je do sada potvrdio samo jedan smrtni slučaj.

Glasnogovornik pobunjenika Sebby Sambom naveo je u izjavi da su borci skupine izveli napad kao osvetu za ubojstvo dvojice pobunjenika u razmjeni vatre s indonezijskim snagama sigurnosti u ožujku. Rekao je da je najmanje devet pripadnika indonezijskih elitnih vojnih snaga ubijeno u subotnjem napadu.

Sambom je pozvao indonezijsku vladu da zaustavi svoje vojne operacije u Papui. Također je istaknuo da je njegova skupina ponudila pregovore s indonezijskom i novozelandskom vladom o pilotu, ali nije dobila nikakav odgovor.

"Vlada Indonezije mora prekinuti svoju sigurnosnu operaciju u Papui i biti voljna pregovarati s našim čelnicima uz posredovanje neutralne treće strane iz agencije Ujedinjenih naroda", rekao je Sambom.

Etničke i kulturne razlike

Widjojono navodi da su vojne operacije u Papui pokrenute kako bi se izbjegao veliki broj žrtava. "TNI nikada niti jednom nije odstupio u održavanju našeg teritorijalnog suvereniteta", rekao je, pak, Widjojono. "I to se dosljedno provodi u Papui", dodao je.

Pobunjenici su u veljači napali jednomotorni zrakoplov nedugo nakon što je sletio na kratku pistu u mjestu Paro u zabačenom okrugu Nduga te su oteli pilota. Zrakoplov je trebao pokupiti 15 građevinskih radnika, koji su tamo gradili zdravstveni centar, nakon što su im separatistički pobunjenici zaprijetili ubojstvom.

"Papuanska vojska me je zarobila da se borim za papuansku neovisnost, oni traže da se indonezijska vojska vrati kući u Indoneziju, a ako ne, ostat ću zarobljen do kraja života", rekao je Mehrtens u jednom trenutku u video snimci, kako prenosi Reuters.

Subotnje borbe posljednje su u nizu nasilnih incidenata posljednjih godina u Papui, bivšoj nizozemskoj koloniji u zapadnom dijelu Nove Gvineje, koja se etnički i kulturno razlikuje od većeg dijela Indonezije. Česti su sukobi između domorodačkih Papuanaca i indonezijskih snaga sigurnosti.

Papua je pripojena Indoneziji 1969. godine nakon glasovanja pod pokroviteljstvom UN-a, koje su mnogi tada smatrali lažiranim. Od tada tinja pobuna u regiji koja je podijeljena na Papuu i Zapadnu Papuu.

Pobunjenički napadi eskalirali su prošle godine, a u njima su smrtno stradali deseci pobunjenika, pripadnika snaga sigurnosti i civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:02