ŠOKANTAN SLUČAJ

Pakao u policijskoj postaji: ‘Ostavili su me polugolu, drogirali i silovali. Tortura je trajala 40 sati‘

Zaynine tvrdnje potvrdila je i liječnička dokumentacija u kojoj su zabilježeni tragovi spolnih ozljeda
 Facebook/Twitter/kwilliam111

Onesviještena i ruku vezanih lisicama, Zayna Iman (38) odvedena je u zatvor. Licem je pribijena na tanki madrac, policajke su joj skinule traperice, odrezale gaćice i navukle na nju prevelike zatvorske hlačice, zatim su joj skinule majicu i grudnjak te je ostavile polugolu u pritvoru, dok je sve snimala nadzorna kamera, piše Sky News.

Iman tvrdi da je bila drogirana i seksualno zlostavljana u pritvoru mančesterske policije. Policajci su u njen dom provalili u jutarnjim satima 5. veljače 2021. godine i uhitili je nakon što je policajki bacila naočale s lica, a razlog njihovog dolaska bila je prijava zabrinutog susjeda za ženu pod utjecajem kokaina.

Sljedećih 40 sati Zayna je provela u policijskoj postaji, a mančesterska policija predala je na uvid snimke iz kojih su tri sata izrezana. Zaynine tvrdnje potvrdila je i liječnička dokumentacija u kojoj su zabilježeni tragovi spolnih ozljeda. Žalila se i bivšem glavnom nadzorniku policije u Manchesteru koji je primijetio da dijelovi snimke nedostaju i da su njene tvrdnje vjerodostojne.

- Vjerujem da je silovana, da ju je silovao policajac i da organizacija to pokušava zataškati, rekao je bivši nadzornik Martin Harding.

Iz policije nisu objasnili što se dogodilo sa snimkama koje nedostaju, ali tvrde da nema dokaza da su se zaposlenici loše odnosili prema zatvorenici niti da su počinili kazneno djelo. Zaynino je sjećanje pomalo mutno zbog čega je tražila snimke vremena provedenog u pritvoru.

Prva rupa na snimci

Istragom snimki pronađena su tri izrezana dijela, prva praznina pojavila se nedugo nakon uhićenja koje se prema policijskim dokumentima dogodilo u 1.53 ujutro. Policijska kamera na tijelu policajca snimila je Zaynu odjevenu u bijelu majicu i traperice s rukama u lisicama, u 1.59 stavljena je u stražnji dio policijskog kombija gdje se onesvijestila.

Putovanje do policijske postaje trebalo je trajati 10 minuta, no Zayna je tek u 3.26 došla do svoje ćelije u koju je unesena bez svijesti. Ne može se sjetiti kako je izgledao put do postaje, a policijski kombi nema snimanje.

Kad se ponovno pojavila snimka, Zaynu su nosile tri policajke. Četvrta policajka ju je pretresla do gola iako iz policije tvrde da joj je odjeća skinuta i zamijenjena odjećom protiv paranja zbog zabrinutosti za njenu dobrobit. Oko 5 sati, Zayna leži na plavoj prostirci pokrivena dekom i shvaća da joj je ostavljena majica koju može odjenuti.

U policijskom dnevniku navodi se da ju je u 5.34 pregledao liječnik iako u tom trenutku nitko nije ušao u prostoriju, a ona se cijeli sat nije pomakla s mjesta.

Druga rupa na snimci

Sljedeća praznina pojavljuje se između 9.49 i 11 sati, Zayna sjedi na klupi s dekom navučenom preko koljena i pićem pored sebe. Postaje uznemirena, baca šalicu na drugu stranu sobe i tjeskobno rukama pritišće lice. Kad se pojavi u 11 sati, Zayna je u toplesu i očigledno uznemirena. Udara se po glavi, gestikulira rukama i ponaša se čudno.

Sljedećih 26 sati ostaje razodjevena, u policijskom dnevniku navodi se da nije sposobna za pritvor, ali ostaje tamo. U jednom trenutku stoji na klupi s pokrivačem prebačenim preko ramena i pokazuje na nešto što izgleda kao krv između njenih stopala.

Treća rupa na snimci

Treći dio koji nedostaje dogodio se kad je Zayna potpuno gola gledala u kameru nakon čega se prekinuo prijenos do idućeg dana u 13 sati. Tek u 20.14 je dobila trenirku koju je odjenula nekoliko minuta prije izlaska iz ćelije. Nakon što je puštena, otišla je ravno u bolnicu.

- Iman nema povijest mentalnih poremećaja, primljena je s akutnom psihotičnom epizodom koja je prošla bez liječenja. Vrlo je vjerojatno da je stanje povezano s drogom za silovanje koja je dovela do seksualnog napada, stoji u medicinskom nalazu.

Zayna je treća žena koja se žalila na tretman u toj policijskoj postaji.

- Policija šireg Manchestera predana je pružanju izvrsne usluge svima s kojima dođe u kontakt. Ako se dokaže da je usluga pala ispod prihvatljive razine, ispričavamo se i poduzet ćemo potrebne radnje. Svjesni smo da ove tri žene nisu zadovoljne uslugom koju su dobile nakon uhićenja, istraga je u tijeku, rekao je glasnogovornik policije.

To što su dijelovi snimke nestali nisu objasnili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:13