STRAŠNE ISPOVIJESTI

Pakao usred arktičke zabiti: ‘Smrt zbog krvnog ugruška? Da, svi iz IK-3 znaju što to točno znači‘

"Crveni" je žargonski izraz koji se koristi za opisivanje ruskog zatvora u kojem vlasti provode potpunu kontrolu

Kolonija IK-3

 Profimedia/

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni preminuo je u zatvoru 16. veljače, dok je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu u zatvoru s najvećom sigurnošću sjeverno od Arktičkog kruga. Taj zatvor poznat pod nadimkom ‘Polarni vuk‘ ima ozloglašenu reputaciju. Novinari Meduze su razgovarali s bivšim logorašima koji su tamo služili kaznu.

Uprava Popravne ustanove broj 3 izvijestila je o Navaljnijevoj smrti 16. veljače. Navodno je izgubio svijest nakon šetnje i reanimacija nije davala rezultata iako su bolničari stigli za manje od 10 minuta. Izjava o njegovoj smrti pojavila se na web stranici Federalne zatvorske službe dva sata nakon proglašenja smrti, uz navode da se uzrok smrti utvrđuje. S druge strane, ruska propagandna mreža RT brzo je objavila da je Navaljni umro od krvnog ugruška.

- Kada sam pročitao da je navodno umro od krvnog ugruška, rekao sam svojim dečkima: ‘Kvragu, ubili su ga!‘, kaže jedan bivši zatvorenih IK-3 o svojoj reakciji na Navaljnijevu smrt.

On je proveo oko pet godina u tom zatvoru, a pušten je sredinom 2023. Dvije od tih pet godina proveo je u samici u izoliranom dijelu zatvora rezerviranom za zatvorenike ‘pod strogim uvjetima pritvora‘.

- Cijela jedinica je prekrivena gljivicama, uključujući i hodnik. Tamo gljive rastu iz poda, priča ovaj bivši zatvorenik koji je, kao i ostali sugovornici Meduze, pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti.

image

Kaznena kolonija IK-3

Vasily Maximov/afp/

Postoje dijelovi rezervirani za zatvorenike koji su pod još strožim restrikcijama. To uključuje odjeljak koji ima prostorije s jednom ćelijom (EPKT) u koje se zatvorenici šalju kako bi ih se kaznilo zbog stalnog kršenja zatvorskih propisa. Navaljni je bio prebačen u taj odjel u rujnu 2023., a trebao je tamo provesti godinu dana. Ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza, koji služi 25 godina zatvora zbog protivljenja ratu u Ukrajini, navodno je onamo prebačen u siječnju.

Jedan aktivist za ljudska prava opisao je EPKT kao ‘zaseban zatvor unutar zatvora‘. Još jedan bivši zatvorenik IK-3 koji je pušten 2022. godine, rekao je da je taj odjel toliko izoliran da čak ni drugi zatvorenici ne znaju tko se u njemu drži.

image

Kaznena kolonija IK-3

Kharp.net/Willwest News/Profimedia/Kharp.net/willwest News/profimedia

Zatvorenici koji se drže u EPKT-u također mogu biti stavljeni u kaznenu samicu od 15 dana, a kazna je to za daljnje kršenje propisa. Stručnjak iz skupine za prava zatvorenika Russia Behind Bars rekao je da je za vrsta kazne uvijek mučenje. Navaljni je tijekom svoje robije u kaznenu samicu stavljen čak 27 puta.

Zatvorenicima u kaznenoj izolaciji dozvoljena je šetnja sat vremena dnevno, a ona se navodno odvija u malim vježbalištima s mrežom na vrhu. Meduzini izvori navode i da su u jednom trenutku uklonjene kamere koje gledaju na dvorište.

- Tamo možete nekoga silovati, ubiti ili što god želite, rekao je jedan bivši zatvorenik kojeg su drugi zatvorenici pretukli u dvorištu za vježbanje.

image

Kaznena kolonija IK-3

Kharp.net/Willwest News/Profimedia/Kharp.net/willwest News/profimedia

Trojica bivših zatvorenika ispričali su za Meduzu da se zatvorenici u kaznenim samicama izvode u šetnju rano ujutro.

- Sami ste u dvorištu osim ako nije doveden neki ‘cinkaroš‘ da vam se pridruži, objasnio je jedan bivši zatvorenik koji je pušten 2023. godine.

Meduza nije uspjela doznati detalje Navaljnijeve svakodnevice niti odrediti u kojem je točno dijelu zatvora od bio. No ranije je sam Navaljni pisao o izlasku u šetnju u 6.30 ujutro.

Bivši zatvorenici IK-3 koji su razgovarali s Meduzom sumnjaju u tvrdnje zatvora da je medicinsko osoblje Navaljnom odmah priskočilo u pomoć. To su nazvali ‘nerealnim‘.

Jedan bivši zatvorenik pušten 2018. godine kaže da nije vidio niti jedan slučaj u kojem su liječnici izašli iz sanitetskog odjela radi liječenja osuđenika koji se razbolio.

- Bolesnik je bio odveden u medicinsku jedinicu. U pravilu bi vam dali tabletu. Tamo nije bilo nikakve medicinske skrbi, ispričao je.

I ostali bivši zatvorenici ističu nedostatak odgovarajuće medicinske skrbi i žale se na odnos medicinskog osoblja. Neki su tvrdili da su se stvari promijenile na bolje nakon promjene osoblja, no drugi se nisu složili s tim.

- Medicinsko osoblje kaže da imaju lijekove i da se prema osuđenicima ponašaju onako kako bi oni željeli da se ponašaju prema njima, no to su s*anja, rekao je jedan bivši zatvorenik.

Jedan od njih je tvrdio da je jednom u znak prosvjeda progutao metalni predmet, a nakon toga mu je uskraćeno liječenje.

- Kirurg je odbio moje zahtjeve za hospitalizacijom. Zamalo sam ostao invalid, ispričao je bivši zatvorenik i dodao da smatra da je nedjelovanje zatvorskog osoblja bilo namjerno.

- Namjerno su odbijali moje zahtjeve kako bi došlo do komplikacija, puknuća crijeva i moje smrti, ispričao je i dodao da je operiran tek nakon izlaska iz zatvora.

image

Kaznena kolonija IK-3

Kharp.net/Willwest News/Profimedia/Kharp.net/willwest News/profimedia

Bilo je i slučajeva u kojima je osoba otišla u medicinsku jedinicu zbog bolova u prsima. Dali bi mu tabletu i jedan dan mirovanja, no iduće jutro se ta osoba ne bi probudila.

Liječnik koji je savjetovao Navaljnijeve suradnike smatra da je krvni ugrušak u njegovom slučaju malo vjerojatan uzrok smrti. Aktivisti za ljudska prava i odvjetnici također dovode to u sumnju, kao i tvrdnje da mu je brzo pružena liječnička pomoć.

Kaznena kolonija IK-3, smještena u Kharpu u Yamalo-Nenecko regiji nalazi se u Arktičkom krugu oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Kolonija u kojoj je Navaljni, u sovjetskom je vremenu bila poznata kao Gulag 501, a poznata je i pod nadimkom ‘Polarni vuk‘. Osnovana je 1961. godine i jedan je od 700 aktivnih radnih logora u kojima je zatvoreno 266.000 zatvorenika.

Upravitelj Vadim Kalinjin je na čelu IK-3 od ožujka 2021. Jedna je publikacija izvijestila da je 1999. Kalinin optužen za zlouporabu položaja s teškim posljedicama, što je kazneno djelo, no amnestiran je.

Dvojica bivših zatvorenika su ispričala da je on 2000-tih radio kao zamjenik načelnika za sigurnost i operativu u još jednoj kaznionici u regiji: Popravnom zavodu broj 8.

- Prije njega IK-8 je bio pod ‘lopovskim‘ pravilima.‘ Onda je on ušao i pretvorio ga u ‘crveni‘ režim, rekao je jedan izvor o Kalininu.

"Crveni" je žargonski izraz koji se koristi za opisivanje ruskog zatvora u kojem vlasti provode potpunu kontrolu.

Kalinin je navodno dao ostavku 2011. nakon istrage o navodnom iznuđivanju novca od zatvorenika, no kazneni postupak protiv njega je kasnije zataškan.

Bivši zatvorenici su ga nazivali ‘krvolokom‘ i ‘totalnim manijakom‘ te tvrdili da za njega zakoni ne vrijede.

Bivši zatvorenici su se prisjetili surovosti u vrijeme kad su oni tamo služili kazne.

- Bacili su me na pod i počeli udarati. Ne znam koliko je trajalo. Ujutro, za ručak i večeru donosili su mi koricu crnog kruha. Tukli su me, prijetili, tjerali da potpišem hrpu papira... Osoblje je dolazilo i udaralo ljude elektrošokerima, neke su tukli i palicama.

Svaki pokušaj otpora zatvorskoj upravi strogo se kažnjava. Jedan je zatvorenik ispričao da su ga, nakon što se požalio upravi, tukli dok se nije mogao pomaknuti.

- Rebra su mi slomljena, skoro su me i silovali, ispričao je za Meduzu.

image

Kaznena kolonija IK-3

Yulia Chudinova/Tass/Profimedia/Yulia Chudinova/tass/profimedia

Dodaju i da je psihički pritisak nepodnošljiv.

- Bio sam tamo kada su se ljudi pokušali objesiti, rezati vene...

Aktivisti za ljudska prava ističu da je ‘krvni ugrušak‘ kao uzrok smrti ‘univerzalna dijagnoza koju je teško dokazati‘.

- O mrtvima u IK-3 je tabu govoriti. Ako je tip nestao ili otišao na medicinsku jedinicu i dugo ga nema, očito je da je umro, priča jedan bivši zatvorenik.

Opće je pravilo da zatvorski službenici moraju obavijestiti obitelj o smrti zatvorenika u roku od 24 sata. Tijelo se zatim prenosi u najbližu mrtvačnicu gdje ga članovi obitelji mogu preuzeti. No malo tijela obitelji zaista i pokupe jer je to skupo. Naime, najbliža zračna luka nalazi se u Salehardu udaljenom oko 50 kilometara. Cesta koja vodi do zatvora prelazi rijeku Ob i nema mosta. Ljeti je jedina opcija za prijelaz skela, a zimi ledena cesta. Ako nitko ne dođe po tijelo preminulog zatvorenika, pokopaju ga na lokalnom groblju. Grobovi su obično obilježeni drvenim križevima, a imena nemarno napisana na pločama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:27