BIRAJU NOVO VODSTVO

Pakistanci na izborima dok zemlju potresaju gospodarska kriza i napadi militanata

Analitičari su rekli da nema jasnog pobjednika, ali da bi moćni pakistanski generali mogli odigrati svoju ulogu

Izbori u Pakistanu, ilustrativna fotografija

 Asif Hassan/Afp

Pakistanci biraju novo političko vodstvo u četvrtak u zemlji koju potresaju sve češći napadi militanata, gospodarska kriza i duboko polarizirano političko okruženje.

Očekuje se da će se borba voditi između kandidata koje podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim izborima, i Pakistanske muslimanske lige (PML-N) trostrukog premijera Nawaza Sharifa koji se smatra favoritom.

I Bilawal Bhutto Zardari, 35-godišnji sin bivše premijerke Benazir Bhutto, vodio je agresivnu kampanju u utrci za glavni ured.

Analitičari su rekli da nema jasnog pobjednika, ali da bi moćni pakistanski generali mogli odigrati svoju ulogu. Pakistanska vojska dominirala je nuklearnom silom, izravno ili neizravno u njezinih 76 godina neovisnosti, iako već nekoliko godina tvrdi da se ne miješa u politiku.

Khan vjeruje da vojska stoji iza napora da se uništi njegova stranka, a analitičari i protivnici kažu da Sharif ima podršku generala.

Bivši premijeri zamijenili su mjesta od prošlih izbora 2018. godine. Tada se vjerovalo da vojska podržava Khana dok je Sharif bio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Ako izbori ne rezultiraju jasnom većinom ni za jednu stranu, kao što analitičari predviđaju, bit će izazovno suočiti se s višestrukim izazovima. To će se prije svega odnositi na traženje novog programa financijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što sadašnji istekne u ožujku.

Manje stranke mogle bi imati ključnu ulogu u formiranju vlade kojoj za većinu treba 169 mjesta u Narodnoj skupštini s ukupno 336 zastupnika. Birači izravno biraju 266 članova, 60 mjesta rezervirano je za žene, a 10 za one koji nisu muslimani.

Mnogi neovisni kandidati imaju podršku Khana i moći će se slobodno pridružiti bilo kojoj stranci ako pobijede. Khan je rekao da njegovi kandidati neće podržati Sharifa i Zardarija.

Izbori se odvijaju u vrijeme sve češćih militantnih napada. U bombaškim napadima je samo dan prije izbora ubijeno 26 ljudi u jugozapadnoj pokrajini Baločistan.

Pakistan je u stanju pripravnosti, a vojska je raspoređena na biralištima. Deseci tisuća vojnika i paravojnih snaga raspoređeno je diljem zemlje. Pakistan je objavio i da zatvara svoje granice s Iranom i Afganistanom na jedan dan iz sigurnosnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:08