ULOŽIO MILIJARDE

Pakleni plan Viktora Orbana: ‘Imate li uopće ideju kakve je on ljude okupio u Budimpešti i što im je cilj?‘

Orbanova politika pretvaranja Mađarske u desničarsku intelektualnu tvrđavu rezultirala je i njegovom strahovitom popularnošću među američkim konzervativcima

Viktor Orban

 Marco Bertorello/Afp/Profimedia/Marco Bertorello/afp/profimedia

Rod Dreher prvi put se susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom 2019. Konzervativni pisac iz Sjedinjenih Država, Dreher je otputovao u Budimpeštu kako bi govorio na konferenciji o vjerskoj slobodi. Na kraju događaja, dok su govornici ručali, prišao im je član mađarske vlade i rekao da bi se premijer sa svima želio upoznati. Svi su ukrcani u autobus i ubrzo su naišli na Orbana. “Mislio sam da ćemo se s njim rukovati, slikati... Sjedio je s nama sat i pol. I na vrlo dobrom engleskom, odgovorio je na sva naša pitanja,” rekao je Dreher, piše Foreign Policy.

Na kraju sastanka, prema njegovim riječima, Orban je rekao: "Za vas koji ste konzervativni, nadam se da ćete Budimpeštu smatrati svojim intelektualnim domom." Dreher je mislio da je to dobra ideja, ali da se nikada neće dogoditi. U to vrijeme premijer još nije bio jako popularan među Amerikancima.

"A onda se počelo događati...", priča Dreher.

U proteklom desetljeću međunarodna tijela, mađarska oporba, mađarski neovisni tisak — ili ono što je od njega ostalo — i dijelovi međunarodnih medija optuživali su premijera da koristi autoritarne mjere kako bi svoju stranku (Fidesz) održao na vlasti. Oni tvrde da je Orban narušio vladavinu prava. V-Dem (Varieties of Democracy), jedan od vodećih instituta koji mjeri kvalitetu demokracija diljem svijeta, kategorizira zemlju kao izborni autoritarni režim.

Kako bi se borio protiv optužbi za demokratsku eroziju i obranio vlastiti narativ, Orban je uložio milijarde dolara u mađarske konzervativne zaklade — uključujući dvije od njih koje blisko surađuju s Dreherom od 2021.

Dreher nije sam. Mnogi od stranih istraživača i pisaca koji se drže konzervativizma i koji su boravili u Mađarskoj na račun instituta i zaklada koje je financirala Orbanova vlada, postali su glasni branitelji premijera. Hodočašće konzervativnih Amerikanaca u Mađarsku, naravno, nije slučajnost, već vladina politika. To je namjerna strategija.

Dreher vidi dva razloga zašto je mađarska vlada. uložila toliko novca u razvoj konzervativnih instituta. Prvo, kaže, Mađarska je jako izolirana u Europi zbog svoje desničarske politike i trebaju joj prijatelji. Intelektualci poput njega mogu “osigurati protunarativ onome koji prevladava u Washingtonu i Bruxellesu te među američkim i zapadnoeuropskim medijima”.

Drugi razlog, a možda i najvažniji, jest taj što će ta mreža konzervativnih institucija ostati i kad Orban ili Fidesz više ne budu na vlasti. “Mislim da je jedan od razloga zašto Orbanova vlada gradi sve te institucije koristeći vladina sredstva i vladinu moć taj što zna da neće zauvijek biti premijer. Fidesz neće zauvijek biti u vladi", rekao je Dreher. "I on želi izgraditi neku vrstu duboke države koja će moći preživjeti tko god dođe."

Orbanova politika pretvaranja Mađarske u desničarsku intelektualnu tvrđavu rezultirala je i njegovom strahovitom popularnošću među američkim konzervativcima. Pogotovo nakon što je Tucker Carlson, bivši voditelj Fox Newsa, 2021. tjedan dana vodio svoju emisiju izravno iz Budimpešte — što je aranžman za koji je zaslužan Dreher.

U kolovozu 2022. Orban je govorio na CPAC-u u Teksasu i dobio ovacije publike republikanskih aktivista i političara. U jednom je trenutku spomenuo neobičnost da njegovu prisutnost traže "najugledniji konzervativci Sjedinjenih Država". Dodao je: "Pitao sam se u zadnja dva ili tri tjedna, što želite čuti od mene?" Orban je priznao da je Mađarska “daleko od toga da bude globalna supersila”, te je nastavio: “SAD je globalna supersila. Vaši bi čelnici trebali održati uvodni govor na našim konferencijama u Mađarskoj.”

Imao je pravo. Doista je prilično neobično da mađarska politika danas služi kao primjer Amerikancima. U svibnju je, drugu godinu zaredom, CPAC održan i u Budimpešti, a nazočilo mu je nekoliko stranih konzervativnih političara, poput Kari Lakea, republikanskog kandidata za guvernera Arizone 2022. Zašto se onda konzervativni Amerikanci toliko dive Orbanu i što misle da od njega mogu naučiti?

Mađarska im je postala uzor jer ima konzervativnu vladu izabranu s dvotrećinskom supervećinom od 2010. (iako je to zahvaljujući vrlo nerazmjernom izbornom sustavu), usidrenu u programima dragim globalnoj desnici. Orbanova vlada ukorijenjena je u antiimigracijskim, antiprobuđenim i antiliberalnim diskursima, s ciljem obrane nacionalne države, kršćanstva i tradicionalne obitelji koju čine muškarac, žena i njihova djeca.

Dreher je, primjerice, spomenuo guvernera Floride Rona DeSantisa kao jedinog republikanca koji je možda naučio iz Orbanova primjera. Za njega je zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju (kritičarima poznat kao "Nemoj reći gay"), koji zabranjuje poučavanje o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu za učenike do trećeg razreda, "straight Orban". "Ako DeSantis prihvati te zdravorazumske kulturne ratove, s kojima se većina ljudi slaže, i suprotstavi se probuđenim silama, onda bi mogao zasjesti u Bijelu kuću", zaključuje Dreher.

Pokretanjem novog think tanka, Orban označava svoju prisutnost u srcu Europske unije, suprotstavljajući se zapadnim liberalnim vrijednostima. Cilj je, objašnjava Dreher, da Mađarska postane neosporna konzervativna sila Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:26