PARTY NA 3000 METARA

Pakleno vam je vruće u Europi? Otiđite na skijanje u - Afriku

I dok nizu članica EU padaju toplinski rekordi, postoji jedna zemlja koja se ovih dana mogla pohvaliti sa sasvim dovoljno snijega za skijanje, a nalazi se u Africi
 Marco Longari/Afp/Profimedia

Mnogim Europljanima teško padaju paklene vrućine. Požari, požutjela trava i ispucala zemlja postali su ovog ljeta zaštitni znakovi starog kontinenta. I dok nizu članica EU padaju toplinski rekordi, postoji jedna zemlja koja se ovih dana mogla pohvaliti sa sasvim dovoljno snijega za skijanje, a nalazi se u Africi.

Jeste li, uostalom, znali da možete otići skijati na kontinent koji inače prepoznajemo po toplini? Radi se o malom planinskom kraljevstvu - Lesoto - koje je sa svih strana okruženo Južnom Afrikom.

Ta državica ima vrlo jedinstvenu geografsku poziciju; cijeli njezin teritorij nalazi se na više od 1000 metara nadmorske visine, što je razlog zbog čega njezini stanovnici ne samo da u zimskim mjesecima vide snijeg, nego imaju i jedini skijaški resort na južnoj hemisferi.

image
Marco Longari/Afp/Profimedia
image
Marco Longari/Afp/Profimedia

Radi se o skijalištu Afriski na Maluti planinama. Na jugu Afrike uobičajene su hladne zime, ali je Afriski skijalište, koje se nalazi na 3000 metara nadmorske visine, jedinstveno i posebno mjesto, odredište kakvog nema nigdje drugdje južno od ekvatora.

Na tom skijalištu vrlo često dolaze stanovnici drugih zemalja Afrike koji jesu osjetili hladnoću, ali većina njih nikada u životu nije vidjela snijeg.

Na Afriski skijalištu, jedinom na afričkom kontinentu, organiziraju se i natjecanja u zimskim sportovima; u skijanju i snowboardingu. Natjecanje Winter Whip Slopestyle jedino je je na kojem se mladi afrički sportaši mogu ogledati u zimskim sportovima dok sanjaju o nastupu na nekom od europskih ili američkih odredišta.

Prema nekim tvrdnjama na skijalištu Afriski nalazi se bar na geografski najvišoj lokaciji u Africi.

Sky Restaurant i Gandola Cafe organiziraju za skijaše redovite ‘happy hourse‘ koji uživaju uz house glazbu te koktele ili pivo u rukama, kao da su u nekom klubu na Braču ili Hvaru, ali su pretežito u skijaškim odijelima, i nije im vruće.

image
Marco Longari/Afp/Profimedia
image
F. Scholz/Imagebroker/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 08:30