KRIMINALCI U ZATVORU

PALA BANDA KOJA JE IZVELA SPEKTAKULARNU PLJAČKU DIJAMANATA NA AERODROMU Uhićena 31 osoba!

A salesperson displays a diamonds studded gold necklace at a shop in Singapore on April 18, 2013. Gold prices clawed back some losses on April 16 after suffering their heaviest slump in 30 years owing to weak Chinese growth data and reports that Cyprus was planning to sell some of its reserves of the precious metal. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN
 AFP

Tri mjeseca nakon spektakularne pljačke dijamanata na briselskom aerodromu, istražitelji su danas u tri zemlje uhitili više od 30 osumnjičenih.

Belgijska je policija kod uhićenih pronašla velike sume novca, švicarska dio dijamanata, dok je u Francuskoj, čini se, uhićen predvodnik bande koja je u veljači ukrala dijamante vrijedne najmanje 50 milijuna dolara.

Riječ je o jednoj od najvećih krađa dragog kamenja u povijesti, i jednoj od najdrskijih. Dok je 29 putnika sjedilo na avionu za Zürich i čekalo da se ukrca i zadnja prtljaga, osam napadača u policijskim uniformama u crnom se audiju A8 i crnom Mercedesovom kamionetu s policijskim rotirkama zaustavilo pred avionom. Dio njih stajao je ispred aviona Helvetic Airwaysa s laserskim nišanima svojih automatskih pušaka uperenima prema pilotima, dok su drugi prisilili radnike da otvore vrata za teretni prtljažnik. Mnogi u avionu uopće nisu znali što se dogodilo.

NOVI DETALJI SPEKTAKULARNE PLJAČKE: NESTALI U TRI MINUTE Ušli kroz ogradu i oteli dijamante vrijedne 50 milijuna dolara!

Pljačkaši su ukrali 120 paketa nebrušenih dijamanata koji su se transportirali iz Antwerpena u Zürich i čija je službeno prijavljena vrijednost bila oko 50 milijuna dolara - iako je po nekim stručnjacima moguće da je drago kamenje vrijedilo i 350 milijuna. Potom su nestali jednako brzo kao što su se pojavili. Cijela akcija trajala je samo pet minuta, pri čemu nije ispaljen ni jedan metak i nitko nije ozlijeđen.

Lopovi su prethodno presjekli ogradu i prošli sigurnosne barijere na mjestu gdje su trajali građevinski radovi, pa ih je bilo lakše zaobići. Na aerodrom su ušli između dvije sigurnosne patrole, a navodno su prema zrakoplovu krenuli tek nakon što su dobili dojavu da su dijamanti iz blindiranog kamiona koji su čuvali naoružani zaštitari prebačeni u avion. Zbog svih tih detalja istražitelji su od samog početka sumnjali da su pljačkaši dobili pomoć zaposlenika zračne luke.

Više od 300 policajaca bilo je uključeno u belgijski dio operacije, u kojoj je uhićeno 24 osoba. Još je jedna osoba uhićena u Francuskoj, a ostali su uhićeni u Švicarskoj, priopćilo je belgijsko tužiteljstvo.

Vjeruje se da je bandu od osam neposrednih počinitelja vodio osumnjičeni koji je uhićen u Francuskoj.

- To je jedina osoba za koju u ovoj fazi možemo da je mogla sudjelovati u zbivanjima na pisti - rekao je glasnogovornik belgijskog tužiteljstva Jean-Marc Meilleur.

Policija u Ženevi priopćila je da je privela osam ljudi i da je nakon ispitivanja šest pušteno, dok je još dvoje pod istragom - no te su brojke nešto drugačije od onih koje su dale belgijske vlasti.

Najveće pljačke dragog kamenja

1964. Jack Roland Murphy i dvojica suučesnika provalili su u njujorški Museum of Natural History i ukrali dragulje vrijedne tri milijuna dolara

2003. Pljačkaši su u pali u burzu dijamanata u Antwerpenu i pobjegli s draguljima vrijednih više od 100 milijuna dolara koji nikad nisu pronađeni.

2005. Naoružana banda otela je kamion na amsterdamskom areodromu Schiphol i pobjegla s dijamantima vrijednim 90 milijuna dolara

2008. Naoružani napadači, neki prerušeni u žene, pobjegli su s oko 100 milijuna dolara vrijednim nakitom iz dućana Harry Winston u Parizu

2009. Naoružani pljačkaši ušli su u trgovinu Graff Diamonds i ukrali 43 komada nakita vrijednog više od 60 milijuna dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:05