ZEMLJA U KRIZI

PALA GRČKA VLADA Uzdrmani Tsipras dao ostavku, zbog raskola u Syrizi prisiljen raspisati izvanredne izbore

 AFP

Grčki premijer Alexis Tsipras podnio je u četvrtak ostavku i tako izazvao prijevremene izbore.

'Uskoro ću se sastati s predsjednikom republike i predati mu svoju ostavku i ostavku svoje vlade', kratko je objavio Tsipras u obraćanju naciji.

'Želim biti pošten prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije siječanjskih izbora', rekao je grčkom narodu.

'Osjećam duboku etičku i političku odgovornost da izložim vašoj prosudbi sve što sam učinio, uspjehe i neuspjehe', dodao je.

Izbori su premijeru posljednja šansa da ugasi nezadovoljstvo u Syrizi i dobije podršku za program izvlačenje Grčke iz krize. Da se nešto događa, još jutros je dao naslutiti ministar financija Euclid Tskalalotos.

- Prijevremeni izbori? Moguće, jako moguće...

Prijevremeni bi se izbori mogli održati 20. rujna, pišu vodeći grčki mediji. Tsipras je, inače, ranije u četvrtak sazvao sastanak u svojoj stranci nakon kojega je i procurila potvrda o 20. rujnu kao datumu.

Uoči sastanka jedan vladin dužnosnik također je potvrdio da je vrlo izgledno da će Grčka u prijevremene izbore.

Tsipras je u uredu proveo sedam turbulentnih mjeseci u kojima je Grčka bila na 'milimetar' od ispadanja iz eruzone, banke im nisu radile tjednima, a međunarodni kreditori su im konstatno puhali za vratom. Ipak, premijer je prihvatio 86 milijardi eura pomoći od Europe i spasio Grčku.

Međutim, protiv strogih mjera štednje nametnutih od EU diglo se gotovo trećinu zastupnika Syrize i tako natjeralo Tsiprasa da se okrene opoziciji i (barem kratkotrajno) zadrži većinu u parlamentu.

Ministar energetike Panos Skourletis, bliski Tsiprasov savjetnik, rekao je da je raskol u Syrizi nešto s čime se premijer mora hitno pozabaviti.

- Jednostavno moramo vidjeti imamo li ili nemamo većinu u parlamentu.

Očekuje se da će na Tsiprasovo mjesto kao tehnička premijerka doći Vassiliki Thanou, predsjednica Vrhovnog suda i velika protivnica mjera štednje.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:01