OMILJENA KOD SLAVNIH

Pala je jedna od najmoćnijih crkava na svijetu, procurili i morbidni detalji: ‘Tračevi su točni!‘

Glasine da se u toj crkvi događaju strašne stvari kolaju već 20 godina

Nastup pastora T.B. Joshue

 Pius Utomi Ekpei/Afp/Profimedia/Pius Utomi Ekpei/afp/profimedia

Sve je više dokaza o tome da je osnivač jedne od najvećih evangeličkih crkava na svijetu mučio i maltretirao svoje sljedbenike.

Deseci članova Sinagoge - Crkve svih nacija (Synagogue Church of all Nations - SCOAN), među kojima je i petero Britanaca, kazali su kako su se u crkvi nigerijskog svećenika T.B. Joshue odvijala prava zvjerstva, uključujući silovanja i prisilne pobačaje.

Glasine da se u toj crkvi u Lagosu događaju strašne stvari, kolaju već 20 godina.

Sinagoga - Crkva svih nacija na te tvrdnje nije odgovorila, ali je kazala kako su neke prijašnje optužbe neutemeljene.

T.B. Joshua, koji je umro 2021., bio je karizmatični i silno uspješni propovjednik i teleevangelist koji je imao ogromnu međunarodnu sljedbu.

image

Sinagoga - Crkva svih nacija u LaGosu

Pius Utomi Ekpei/Afp/Profimedia/Pius Utomi Ekpei/afp/profimedia

Istraga koju je proveo BBC otkrila je i sljedeće:

- deseci očevidaca svjedočili su Joshuinom fizičkom nasilju, uključujući nasilje nad djecom i bičevanje

- brojne žene kazale su da ih je Joshua seksualno zlostavljao i godinama silovao unutar crkvenog posjeda

- više žena je reklo da su bile prisiljene napraviti abortus nakon što ih je Joshua silovao, a jedna je rekla da je postupak prošla čak pet puta

- više ljudi je opisalo na koji je način Joshua lažirao svoja ‘čudesna ozdravljenja‘ koja su emitirana na televizija i koja su imala više milijuna gledatelja

Snimka jedne od Joshuinih misa:

Jedna od žrtava, Britanka Rae, kazala je da je imala samo 21 godinu kad je 2002. napustila studij na Sveučilištu Brighton i pridružila se crkvi. Sljedećih 12 godina provela je kao jedna od Joshuinih ‘učenica‘ unutar betonskog kompleksa crkve u Lagosu.

‘Svi smo mislili da smo u raju, no zapravo smo bili u paklu, a u paklu se događaju strašne stvari‘, kazala je BBC-ju.

Rae kaže da ju je Joshua više puta silovao i zatvarao u samicu. Zlostavljanje je bilo tako strašno da je nekoliko puta pokušala samoubojstvo.

Sinagoga - Crkva svih nacija - SCOAN ima globalnu sljedbu, upravlja kršćanskim TV kanalom Emmanuel TV i računima na društvenim mrežama na kojima je prate milijuni ljudi.

image

Pastor T.B. Joshua

Pius Utomi Ekpei/Afp/Profimedia/Pius Utomi Ekpei/afp/profimedia

Kroz devedesete i dvijetisućite, deseci tisuća hodočasnika iz Europe, obje Amerike, Azije i Afrike, dolazili su u Nigeriju kako bi svjedočili Joshuinim ‘čudesnim ozdravljenjima‘. Najmanje 150 posjetitelja kasnije je ostalo živjeti s njim na crkvenom imanju, što je ponaked trajalo i desetljećima.

Više od 25 bivših sljedbenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nigerije, SAD-a, Južne Afrike, Gane i Njemačke, svjedočilo je o svojim iskustvima u crkvi. Mnogi od njih bili su tek tinejdžeri kad su se priključili crkvi. U slučaju nekih Britanaca, Joshua je platio njihov prijevoz do Lagosa, a putovanje je koordinirano pomoću nekih britanskih crkava.

image

Sinagoga - Crkva svih nacija u LaGosu

Pius Utomi Ekpei/Afp/Profimedia/Pius Utomi Ekpei/afp/profimedia

Život u kultu

Rae i mnogi drugi svoje su iskustvo usporedili s boravkom u kultu.

Jessica Kaimu iz namibije rekla je da je njezina putešestvija trajala pet godina. Kazala je da je imala 17 godina kad ju je Joshua prvi put silovao, a učestala silovanja dovela su do toga da je čak pet puta morala na abortus.

‘Ti medicinski zahvati kroz koje smo prolazile... mogle smo umrijeti‘, kazala je BBC-ju.

Drugi svjedoci su ispričali kako su ih tukli električnim kablovima i bičevima te im uskraćivali san.

Nakon smrti u lipnju 2021., Joshua je hvaljen kao jedan od najutjecajnijih pastora u povijesti Afrike. Odrastao je u velikom siromaštvu te uspio izgraditi evangeličko carstvo čiji su članovi bili deseci političkih vođa, slavnih osoba i međunarodnih nogometnih zvijezda.

Joshuu su i tijekom života pratile kontroverze, a jedna takva je slučaj kad se 2014. urušila kuća u kojoj su bili smješteni hodočasnici pri čemu je poginulo 116 ljudi.

BBC je kontaktirao SCOAN, no nisu željeli razgovarati, tek su zanijekali sve ranije optužbe protiv Joshue.

‘Iznošenje neutemeljenih optužbi protiv proroka T.B. Joshue nije nova pojava... Nijedna od optužbi nikada nije dokazana‘, stajalo je u odgovoru crkve.

Četvero britanskih državljana koji su razgovarali s BBC-jem kažu da su prijavili zlostavljanje britanskim vlastima nakon što su pobjegli iz crkve. No ništa nije poduzeto.

Osim toga, jedan Britanac i njegova supruga su nakon bijega iz crkve u ožujku 2010. britanskom Visokom povjerenstvu u Nigeriji e-mailom poslali izvještaje očevidaca o zlostavljanjima i video dokaze - uključujući snimke na kojima ih na nišanu drže muškarci koji su sebe opisali kao policajce i članove SCOAN-a. U svom e-mailu, muškarac je rekao da je Joshua više puta seksualno napastvovao i silovao njegovu ženu. Upozorio je komisiju da su drugi britanski državljani još uvijek unutar kompleksa i suočeni sa zločinima.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nije odgovorilo na ove tvrdnje, ali je za BBC reklo da vrlo ozbiljno shvaća sve prijave zločina, uključujući seksualne napade i nasilje nad britanskim državljanima u inozemstvu.

SCOAN i danas uspješno posluje, pod vodstvom Joshuine udovice, Evelyn. U srpnju 2023. vodila je turneju po Španjolskoj.

Anneka, koja je sa 17 godina napustila Derby u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se pridružila SCOAN-u, rekla je za BBC kako vjeruje da postoje mnoge druge žrtve koje tek trebaju progovoriti. Ona se nada da će se poduzeti daljnji koraci da se svi Joshuini zločini razotkriju.

‘Vjerujem da SCOAN treba temeljito istražiti i vidjeti kako je ovaj čovjek mogao tako dugo funkcionirati na način na koji je funkcionirao‘, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:57