PISTORIUS NA SLOBODI

Pala je konačna odluka: ‘Blade Runner‘ izlazi iz zatvora, poznat i točan datum!

Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubojica
 Deaan Vivier/Afp

Bivša južnoafrička paraolimpijska zvijezda Oscar Pistorius, zatvoren 2014. zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp, bit će pušten iz zatvora na uvjetnu slobodu! Pistorius, koji sada ima 37 godina, osuđen je 2016. godine na 13 godina zatvora. Odbor za uvjetni otpust odredio je njegovo puštanje na slobodu za 5. siječnja 2024.

Poznat kao "Blade Runner" zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubojica u saslušanjima koja su prije deset godina privukla pozornost svijeta.

image
Deaan Vivier/Afp

Pistorius je pucao i ubio Steenkamp na Valentinovo 2013.godine. Visoki sud Južne Afrike ga je prvotno osudio na pet godina zatvora 2014. godine zbog ubojstva iz nehata, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubojstvo nakon žalbe tužitelja.

Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je manje od polovice minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji. Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubojstvo na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna "šokantno blaga".

image
Marco Longari/Afp

Odbor za uvjetni otpust obično uzima u obzir nekoliko čimbenika prije nego što zatvorenike pusti na slobodu.To uključuje prirodu zločina, mogućnost ponovnog počinjenja kaznenog djela, ponašanje u zatvoru, fizičko i psihičko blagostanje i potencijalne prijetnje s kojima bi se mogli suočiti ako budu pušteni.

June Steenkamp, majka ubijene Reeve, odlučila je ne prisustvovati saslušanju za uvjetni otpust u petak u zatvoru Atteridgeville, blizu Pretorije. Njezin suprug i Reevin otac, Barry, umro je ranije ove godine i rekla je da je pritisak na njih oboje bio golem.

Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta. Međutim, Ustavni sud je u listopadu rekao da je Pistorius odslužio polovicu svoje kazne do 21. ožujka ove godine, što znači da je stekao pravo na uvjetni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. veljača 2024 13:35