EMIR DUBAIJA KEŠIRAO...

Pala najveća nagodba za razvod ikad: Žene superbogataša otkrile u kojem gradu mogu dobiti i 50 posto imovine supruga

Haya i Mohammed rastali su se 2019. godine nakon što je Mohammed saznao da mu supruga ima aferu sa svojim britanskim tjelohraniteljem
 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Britanski sud prošle je godine odlučio da emir Dubaija, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, mora platiti više od 4,7 milijardi kuna (554 milijuna funti) za razvod svojoj bivšoj supruzi, princezi Hayi. Vjeruje se da je to najveća nagodba za razvod u povijesti Velike Britanije čime je London potvrdio status prijestolnice razvoda u svijetu za bogate i slavne, prenosi Yahoo.

Sudski sustav Ujedinjenog Kraljevstva glavno je odredište za supruge superbogataša koje se žele razvesti, zbog pravne tradicije koja je povoljnija za financijski slabije strane. Mnoge su supruge osigurale višemilijunske isplate, ponekad čak u iznosu od 50 posto imovine njihovih supruga.

image
Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/pa Images/profimedia

2000. godine koncept jednake podjele imovine postao je norma nakon prekretničke presude u slučaju Martina i Pamele White. Whiteovi, farmeri iz Somerseta, zahtjev za razvod podnijeli su 1994. godine. Nekoliko godina natezanja kasnije, sud je utvrdio da Pamela ima pravo na 40 posto njihove zajedničke imovine od 4,6 milijuna funti iako je većina bila na Martinovo ime. Par nije bio superbogat, ali je postavio presedan s ogromnim posljedicama.

U slučaju šeika, za kojeg se vjeruje da je multimilijarder, britanski sudac Philip Moor presudio je da mora svojoj bivšoj ženi nadoknaditi njenu imovinu, uključujući 13,6 milijuna funti za Hayin nakit, milijun za odjeću, još milijun za automobile i pet milijuna za trkaće konje. Haya je tražila razvod i skrbništvo nad svoje dvoje djece nakon bijega u Ujedinjeno Kraljevstvo 2019. godine.

- Ako ste osoba s novcem, većina ljudi će pomaknuti nebo i zemlju da izbjegnu razvod u Engleskoj jer je tamo zakon mnogo velikodušniji prema ženi bez novca, rekao je odvjetnik za razvode Mark Harper.

London je i ranije bio poprište nekih od najneurednijih i najskupljih razvoda elite. Britanski investitor Christopher Hohn morao je svojoj američkoj supruzi Jamie Cooper-Hohn isplatiti 337 milijuna funti, gotovo polovicu svog bogatstva. Iako je Hohn sam zaradio novac, sud je presudio da je njegov posao vođen u partnerstvu sa suprugom.

U 2017., ruski oligarh Farkhad Akhmedov supruzi Tatiani morao je predati 453 milijuna funti što je bilo oko 40 posto njegova bogatstva. Četiri godine ranije, u brakorazvodnoj parnici "M protiv M" sudac je proglasio da 50 posto bogatstva jednog Rusa, 107 milijuna funti, treba otići njegovoj bivšoj supruzi koja je zahtjev za razvod podnijela u Londonu.

Ayesha Vardag, odvjetnica za razvode, rekla je za The Guardian da je Ujedinjeno Kraljevstvo fantastična jurisdikcija za žene koje traže razvod. S novinarima je razgovarala nakon što je zastupala malezijsku manekenku Pauline Chai u njenom razvodu od modnog tajkuna Khoo Kay Pen, u kojem je Chai osvojila 64 milijuna funti.

image
Tony Clark/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Tony Clark/backgrid/backgrid Uk/profimedia

- Načelo da nema diskriminacije između onoga koji zarađuje i domaćina kamen je temeljac zašto se engleska jurisdikcija smatra posebno pravednom za financijski slabijeg supružnika, rekla je Vardag.

Sudski sustav Ujedinjenog Kraljevstva također je povoljan za slabiju stranu jer se dugogodišnja imovina prije braka, poput nasljedstva ili imovine stečene prije vjenčanja, tretira na isti način kao imovina stečena nakon braka što nije slučaj u mnogim američkim državama.

Haya i Mohammed rastali su se 2019. godine nakon što je Mohammed saznao da mu supruga ima aferu sa svojim britanskim tjelohraniteljem. Te godine s djecom je pobjegla u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je Mohammed optužen za zatvaranje princeze Latife jer je pokušala pobjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:03