KRIVCI ZA PANDEMIJU?

PALA PRVA TUŽBA PROTIV KINE ZBOG KORONAVIRUSA 'Lagali su cijelom svijetu, odgovorni su za ogroman broj smrti, patnje i ekonomske gubitke'

 
 AFP

Američka savezna država Missouri tuži kinesku vladu zbog koronavirusa, kriveći njih za globalnu pandemiju.

U tužbi se navodi da su kineski dužnosnici odgovorni za ogroman broj smrti, patnje i ekonomske gubitke nanesene stanovnicima Missourija i cijelom svijetu.

Glavni državni odvjetnik Missourija Eric Schmitt u pisanoj je izjavi ustvrdio da je kineska vlada lagala o opasnosti ovog virusa te da nije učinila dovoljno da uspori njegovo širenje.

'Kineske su vlasti lagale cijelom svijetu o opasnosti i ponašanju Covida-19, utišavali su zviždače i nisu učinili dovoljno za sprečavanje širenja virusa. Moraju odgovarati za svoje postupke', napisao je Schmitt, prenosi The Guardian.

Zasad nije poznato hoće li ta tužba uopće imati kakav utjecaj. Naime, američki zakon općenito zabranjuje tužbe protiv drugih zemalja, uz nekoliko izuzetaka.

'Pravni je problem da to jednostavno nije moguće', rekla je profesorica međunarodnoga prava na kalifornijskom sveučilištu Hastings College of Law, Chimene Keitner, koja je nedavno napisala i blog objavu pod naslovom 'Ne pokušavajte tužiti Kinu zbog koronavirusa'.

Izvršna direktorica Demokratske stranke u Missouriju Lauren Gepford ovu je tužbi nazvala 'štosom' republikanskog državnog odvjetnika koji je ove godine ponovno izabran, javlja The Guardian.

Broj umrlih u toj saveznoj državi je jučer porastao za 16. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, sada je tamo od koronavirusa umrlo ukupno 215 osoba, a broj zaraženih je u jednom danu narastao za 156 pa ih je sada u Missouriju ukupno 5,963.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:25