POLITIČKA NESTABILNOST

Pala slovačka vlada, parlament joj je izglasao nepovjerenje: Otvara se put za prijevremene izbore

Premijer Eduard Heger iz konzervativno-populističke stranke Olano trebao bi podnijeti ostavku predsjedniku

Slovački premijer Eduard Heger

 Ludovic Marin/Afp

Slovački parlament izglasao je nepovjerenje vladi u četvrtak unatoč njenim nastojanjima da dobije potporu, što povećava političku nestabilnost u zemlji u trenutku dok se vlasti bore s naglim skokom cijena energenata i nastoje pomoći oslabljenom gospodarstvu.

Inicijativu o nepovjerenjupodržalo je 78 od 150 zastupnika u parlamentu.

Rezultat ne znači da će se odmah mijenjati vlast, no ovaj bi rezultat mogao otvoriti put prijevremenim izborima.

Održavanje izbora prije određenog datuma 2024., za koje bi bila potrebna šira podrška u parlamentu, moglo bi utjecati na slovačku potporu susjednoj Ukrajini, osobito ako na vlast dovede lijevo orijentiranu oporbu koja trenutačno vodi u anketama i kritična je prema odluci o vojnoj pomoći Kijevu.

Premijer Eduard Heger iz konzervativno-populističke stranke Olano (Obycejni lide a nezavisle osobnosti - Obični ljudi i neovisne ličnosti) trebao bi podnijeti ostavku predsjedniku, koji će zadužiti vladu da nastavi obnašati dužnost s ograničenim ovlastima do imenovanja nove vlade.

Hegerova vladajuća koalicija vlast je preuzela 2020., no izgubila je većinu u rujnu kad je libertarijanska stranka SaS izašla iz vladajuće koalicije.

SaS se pridružio ljevičarskoj oporbenoj stranci u izglasavanju nepovjerenja te je optužio aktualnu vladu da ne pomaže stanovništvu u nastojanjima da podnese visoke troškove energenata.

Politički sukob do kojega je došlo nakon izlaska SaS-a iz vlade onemogućio je potporu Hegerovu proračunskom planu za 2023., koji uključuje i troškove kompenzacije cijena energenata.

Šef vladajuće stranke OLANO, Igor Matović je ranije u četvrtak ponudio ostavku na mjesto ministra financija ako SaS povuče prijedlog o izglasavanju nepovjerenja vladi i ako podrži proračunske planove.

No SaS je odbacio dogovor, ocijenivši da je pad vlade neizbježan.

"Pola godine svjedočimo stalnome kaosu i neprihvatljivom načinu upravljanja zemljom, stoga ova vlada ne zaslužuje naše povjerenje", rekao je predsjednik SaS-a Richard Sulik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:08