BURA U SLOVENIJI

Pala vlada Boruta Pahora! Parlament premoćno izglasao nepovjerenje

Zastupnici su s 51 glasom 'za' i 31 glasom 'protiv' izglasali nepovjerenje aktualnom premijeru Slovenije
Slovenia's Prime Minister Borut Pahor arrives at an European Union Heads of States summit in Brussels June 17, 2010. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
 Reuters

Parlament Slovenije je u utorak izglasao nepovjerenje vladi Boruta Pahora 51 glasom 'za' i 36 zastupnika 'protiv' dok je jedan bio suzdržan. U parlamentu je bilo prisutno 88 zastupnika od mogućih 90. Ovim je potezom pala vlada dosadašnjeg slovenskog premijera, javlja 24ur .

Pahor je u Parlament došao kako bi od zastupnika zatražio potvrdu njegovih kandidata za pet nedavno ispražnjenih ministarskih mjesta. Umjesto da dobije nove ministre, Pahor je ostao bez vlade.

- Nikada mi nije bilo žao niti jedan dan mog rada. Domovini sam pokušao dati na raspolaganje svo svoje znanje. Ponekad sam bio uspješan, ponekad ne. Sve odluke kao premijer sam donosio po svojoj savijesti i uvjerenju da domovin služim svim svojim mogućnostima. Dobio sam veliku čast koju nikada neću zaboraviti. Hvala sam svima koji su mi to omogućili, zahvalan sam ministarskim kolegama - kako onima koji su prerano napustili vladu, tako i onima koji su ustrajali do kraja. U ovom trenutku ne osjećam gorčinu, ostajem čovjek koji je pun vjere i povjerenja u ljude, bez obzira koliko bili kritični prema mome radu. Slovenija je rođena pod sretnom zvijezdom - izjavio je Pahor u kratkom obraćanju Parlamentu nakon što su zastupnici izglasali nepovjerenje njegovoj vladi.

Tekuće poslove će obavljati njegov zamjenik, a u roku mjesec dana se može odabrati mandatar nove privremene vlade. Ukoliko to toga ne dođe predsjednik Slovenije Danilo Turk mora raspisati izbore kako bi se izabrala nova vlada.

Kriza vlade u Sloveniji dolazi samo tjedan dana nakon što je Slovenija umanjila procjene svog gospodarskog rasta s procijenjenih 2,2 posto BDP-a na 1,5 posto. Pahor je prije zasijedanja Parlamenta zatražio od zastupnika da podrže njegovu vladu do isteka njenog mandata kako bi mogla izvršiti najavljene ekonomske reforme.

- Izglasavanje nepovjerenja bitan je korak u razvoju naše zemlje - izjavio je vođa opozicije Janez Janša.

Pahorova vlada počela se tresti početkom godine, kada su iz vladajuće koalicije izašle stranka lijevog centra Zares i stranka umirovljenika DESUS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:16