BURNO U PRAGU

PALA VLADA U ČEŠKOJ Nakon što joj je izglasano nepovjerenje u parlamentu Babiševa vlada pristala na raspuštanje, njemu prijeti skidanje imuniteta

Andrej Babiš
 David W Cerny / REUTERS

Češka vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.

Tehnička vlada ostat će na funkciji što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.

"Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku", rekao je Babiš.

Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.

Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.

On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom no nije uspjela dobiti većinu.

Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak.

Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15