OPTUŽEN ZA TERORIZAM

Palestinac Hader Adnan umro u izraelskom zatvoru nakon 87 dana štrajka glađu: ‘Odbio je liječničku pomoć‘

Izrael je optužio Adnana za podržavanje terora, povezanost s terorističkom skupinom i poticanje pobune, u zatvoru je proveo osam godina

Prosvjed potpore Haderu Adnanu

 Mohammed Abed/Afp

Khader Adnan, član militantne skupine palestinskog Islamskog džihada, kojeg je Izrael optužio za terorizam, umro je u utorak nakon 87 dana štrajka glađu, rekla je zatvorska uprava.

Izrael je rekao da je "Adnan odbio podvrgnuti se liječničkim testovima i primiti liječnički tretman" i da je "pronađen bez svijesti u ćeliji" u utorak rano ujutro.

Izraelske zatvorske vlasti rekle su da je prevezen u bolnicu nakon neuspjelih pokušaja oživljavanja te da je proglašen mrtvim.

Adnanov odvjetnik optužio je izraelske vlasti za liječnički nemar.

"Trideset šest dana nakon njegova uhićenja tražili smo da bude prebačen u civilnu bolnicu gdje bi ga se moglo primjereno pratiti. Na nesreću taj je zahtjev naišao na nepopustljivost i odbijanje izraelskih zatvorskih vlasti", rekao je odvjetnik Džamil Al-Hatib preko telefona za Reuters.

Kratko nakon što je objavljena Adnanova smrt, oglasile su se sirene na granici Izraela s Gazom, a stanovnici su bježali u skloništa.

Osam godina u zatvoru

Izraelska vojska rekla je da su tri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze prema izraelskom teritoriju, ali da su pale na otvorena područja.

“Naša borba se nastavlja i neprijatelj će još jednom shvatiti da njegovi zločini neće proći bez odgovora. Otpor će se nastaviti svom snagom i odlučnošću", stoji u priopćenju palestinskog Islamskog džihada.

Adnan (45), podrijetlom iz okupiranog grada Dženina, bio je poznata osoba Islamskog džihada na Zapadnoj obali, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Poput islamističkog Hamasa, Islamski džihad protivi se mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela i zagovara uništenje Izraela.

Prema udruzi palestinskih zatvorenika, Adnana su izraelske vlasti zatočile 12 puta. Proveo je oko osam godina u zatvoru, uglavnom u administrativnom pritvoru.

Izrael je optužio Adnana za podržavanje terora, povezanost s terorističkom skupinom i poticanje pobune. U pritvoru je od 2004. štrajkao najmanje pet puta glađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:28