NAPAD NA GAZU

Palestinci Izraelu nudili cijeli istočni Jeruzalem

Prema objavljenim dokumentima, Abbas i njegov pokret Fatah bili su obaviješteni o napadu na Gazu
 AFP

ZAGREB - “Sada je razotkriveno ružno lice Palestinske samouprave i razina njezine suradnje s okupatorom u cilju uništenja palestinskog pitanja, posebno kad je riječ o problematici Jeruzalema i izbjeglica”, izjavio je danas Sami Abu Zuhri, glasnogovornik palestinskog militantnog pokreta Hamas . Naime, katarska satelitska televizija Al-Jazeera počela je u nedjelju navečer objavljivati tajne dokumente Palestinske samouprave koji se odnose na pregovore s Izraelom.

Nova slika

Al-Jazeera tvrdi da u svom posjedu ima 1600 dokumenata koje objavljuje pod naslovom “Palestinski papiri” i za koje navodi da će bitno promijeniti sliku o pregovaračkom procesu na Bliskom istoku. Katarska je televizija dokumente navodno dobila od ljudi bliskih pregovaračkom procesu, a ustupila ih je i londonskom Guardianu (koji u svom posjedu ima i više od 250.000 dokumenata žviždačke stranice WikiLeaks). Britanski dnevni list tvrdi da su dokumenti autentični i da je za to dobio potvrdu od aktera događaja.

Status glavnoga grada

Prema “Palestinskim papirima”, Ahmed Qureia, tadašnji glavni palestinski pregovarač s Izraelom, bio je spreman odustati od gotovo cijelog istočnog Jeruzalema . Naime, Izrael je u ratu 1967. godine osvojio istočni Jeruzalem i Zapadnu obalu i upravo je status istočnog Jeruzalema, za koji Palestinci žele da bude glavni grad njihove nove države, najneuralgičnija točka pregovora.

Ni u Camp Davidu

Qureia je 2008. godine, prema dokumentima, predložio Izraelcima da anektiraju sva naselja u Jeruzalemu osim jednog, Jabal Abu Ghneima (Har Homa na hebrejskom). “Ovo je prvi put u povijesti da predlažemo tako nešto. To nismo napravili ni u Camp Davidu, rekao je.

Najinteresantnije je da izraelska strana nije uopće kanila raspravljati čak ni o tako širokogrudnom prijedlogu Palestinaca.

Rastaljeno olovo

Osim toga, u dokumentima se spominje da je Izrael ponudio predsjedniku Palestinske samouprave, Mahmudu Abbasu, koordinaciju vezanu uz operaciju “Rastaljeno olovo”, napad na pojas Gaze potkraj 2008. i početkom 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:56