POBOLJŠANJE ODNOSA

Palestinci nakon obnove odnosa primili izraelsku uplatu poreznih prihoda

Nakon izbora u SAD-u u studenom Palestinci su objavili da će ponovno uspostaviti odnose s Izraelom
Mahmud Abbas
 Alaa Badarneh/POOL/AFP

Palestinske vlasti su nakon obnove odnosa prekinutih zbog izraelskog plana aneksije dijelova Zapadne obale prihvatile uplatu svojih poreznih prihoda iz Izraela, a UN-ova agencija za palestinske izbjeglice uspjela je svojim djelatnicima isplatiti plaće za studeni, no kriza nije riješena.

Hussein al-Sheikh, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u srijedu je na Twitteru je objavio da je iz Izraela proslijeđen iznos od oko 3,8 milijardi šekela, odnosno 1,16 milijardi dolara.

U svibnju je Abas prekinuo veze sa Sjedinjenim Državama i Izraelom reagirajući na izraelski plan aneksije koji je kasnije zamrznut sporazumima o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u rujnu.

Palestinske vlasti su tijekom tog razdoblja odbijale preuzeti porezne prihode od Izraela.

Nakon izbora u SAD-u u studenom Palestinci su objavili da će ponovno uspostaviti odnose s Izraelom.

Palestinska uprava, ustanovljena nakon mirovnog sporazuma iz Osla 1994., odgovorna je na područjima pod svojim nadzorom za osnovne usluge poput opskrbe strujom i vodom, školstvo i prikupljanje otpada.

Također izdaje dokumente poput putovnica, rodnih listova, smrtovnica i vozačkih dozvola.

Izrael obično palestinskim vlastima mjesečno prebacuje prihode od poreza i carina, jer, primjerice, nadzire uvoz robe na Zapadnu obalu preko luke Ashdod.

Sa sada pristiglim novcem palestinska uprava planira svojim zaposlenicima isplatiti pune plaće za studeni. Od svibnja su zaposleni morali pristati na velika smanjenja plaća.

Plaće za oko 30.000 palestinskih djelatnika diljem Bliskog istoka za studeni je isplatila i UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA). No izostanci uplata još uvijek mogu omesti isplate plaća u prosincu, rekli su dužnosnici agencije u srijedu.

UNRWA se našla u vakuumu jer je nakon izbora u SAD-u Donald Trump obustavio sve uplate SAD-a a dok admiinistracija izabranog predsjednika Joea Bidena barem djelomice ponovno počne uplaćivati mogli bi proći mjeseci.

Agencija je prošlog mjeseca rekla da je ostala bez novca za plaće nakon što su joj dvije godine SAD i drugi donatori, uključujući Zaljevske države, smanjivali isplate.

Adnan Abu Hasna, glasnogovornik UNRWA-e u Gazi, rekao je da je isplata plaća u studenom bilo moguća samo zahvaljujući posudbi 20 milijuna dolara od UN-a, novim kreditima od 12 millijuna dolara te avansnoj uplati Švedske njenih doprinosa za 2021. godinu.

"Isplata u prosincu je i dalje nesigurna i treba nam 38 milijuna dolara za plaće naših 30.000 djelatnika", rekao je Abna agenciji Reuters.

UNRWA osigurava obrazovanje, zdravstvene usluge i pomoć za 5,7 milijuna registriranih palestinskih izbjeglica, uključujući one u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:51