MEĐUNARODNA AKCIJA

Pali kriminalci koji su švercali gorivo iz Hrvatske u Italiju! Pronađeni milijuni eura skrivenog keša

Tijekom pretresa policija je otkrila, uz pomoć pasa tragača, milijune eura u gotovini skrivene ispod poda

Prizori uhićenja

 /Guardia Di Finanza/ Screenshot Twitter

Talijanska financijska policija Parme nakon istrage složene prevare s PDV-om na uvezena goriva koju je vodio Ured europskog javnog tužitelja u Bologni izvršila je u četvrtak nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 milijuna eura. Ured europskog tužitelja priopćio je kako je riječ o istrazi kriminalne grupe koja je švercala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

Nalog za zamrzavanje imovine izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu.

Tijekom pretresa talijanska financijska policija otkrila je, uz pomoć pasa tragača, milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od tvrtki pod istragom.

Istragom je obuhvaćena kriminalna skupina koju čine tri Talijana koja rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz Hrvatske i Slovenije radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki kao posrednike.

‘Naftni derivati su na kraju prodani tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju navedenih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na druge gospodarske subjekte‘, ističe se u priopćenju EPPO-a.

Prema istrazi, gorivo je uvezeno preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja.

U tijeku ove istrage, koju su započele talijanske vlasti, a na koju se pozvao EPPO 2022., već je u lipnju 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke sa sjedištem u Parmi, što je dovelo do zapljene 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući oko 190.000 eura u američkim dolarima.

Procjenjuje se da je poreznoj upravi nanesena šteta od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez još od 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:21