VRAČARSKI KLAN

Pali najopasniji članovi srpskog podzemlja, Ludi Đoni pobjegao: Poruke otkrile kako su operirali

Policija tu kriminalnu grupu prati dulje od godinu dana, a pokazalo se da su planirali i likvidaciju predsjednika Srbije Vučića

Ilustrativna fotografija

 Borislav Zdrinja/zuma Press/profimedia/

U velikoj akciji srbijanskog MUP-a, obavještajne službe BIA te Službe za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) krajem prošlog tjedna uhićeni su pripadnici tzv. ‘vračarskog klana‘ (kvart u Beogradu), podružnice ‘kavačkog klana‘ koji vodi Radoje Zvicer. Pretpostavlja se da bi se nakon ovih uhićenja moglo saznati više o djelovanju upravo tih dvaju kriminalnih klanova.

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo je optužnicu protiv 38 osoba, a njih 17 je privedeno. Nedavno je, piše Blic, neslužbeno otkriveno kako su planirali likvidaciju načelnika beogradske policije Veselina Milića: "Sada kada ubijemo Veselina Milića, vraćamo Meksiko u Beograd" i "nakon toga nam više nitko ništa neće moći", govori se u porukama koje su preko kriptiranih telefona razmjenjivali članovi klana.

Načelnik SBPOK-a Ninoslav Cmolić rekao je za RTS da tu kriminalnu grupu prate dulje od godinu dana te da su tragovi do kojih su došli, kao i saznanja koja imaju na osnovi presretanja aplikacije "Skaj", zahvaljujući Europolu i drugim europskim policijama, pokazali da su navodno planirali i likvidaciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Doduše, u akciji nije uhićen vođa klana Nikola Vušović poznat po nadimku Ludi Džoni ili Ćopavi Džoni, jer u nozi ima željeznu šipku, već je svejedno uspio pobjeći i za njim je raspisana međunarodna tjeralica, piše beogradski Blic.

Kako piše portal Nova.rs, Vušović je suradnik kavačkog klana, a mediji su pisali i da je on "specijaliziran za komplicirana ubojstva". U Srbiji se za njim tragalo zbog "dovršenja kaznenog postupka zbog nedozvoljene proizvodnja, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija", ali je ipak oslobođen. Prema pisanju Nove.rs, on ipak nije direktno surađivao s kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su ispostava kavačkog klana u Srbiji, kojemu se upravo sudi u Beogradu. Vušović je u ožujku 2021. godine bio uhićen u Dominikanskoj Republici, ali nije bio izručen Srbiji već pušten iz ekstradicijskog pritvora. Pored Vušovića, grupu je predvodio i Uroš Piperski koji je uhićen u Portugalu.

Jedan od najistaknutijih članova vračarske grupe je i Luka Cerović, koji se nedavno predao istražnim tijelima. Cerović je, prema operativnim informacijama, zadužen za organiziranje međunarodnog šverca narkotika. Njega su tražili zbog kaznenog djela iznuda. Još jedan važan član klana, Dario Đorđević Dekster, nalazi se u pritvoru u Austriji, a u akciji su uhićeni Nedeljko Todorović, Luka Cerović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Naumovski, Vladan Miketić, Darko Mikletić, Đođe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Nikola Kačarević, Marko Tacić, Nikola Božilović, Rajko Topić, Stevan Mandarić, Draško Nikolić i Nikola Vukojević. U bijegu su još Rašo Ban, Jovica Sovilj, Miloš Pavlović, Nikola Mileković, Nikola Filipović, Petar Jevtić, Radivoje Jovanović, Ivan Biletić, Vojin Stupar, Miloš Andrejević i Aleksandar Ostojić, piše Nova.rs.

Vračarska grupa bavila se švercom kokaina iz Južne Amerike, koji bi prevozili do Beča i Barcelone, a odatle u zemlje EU i Srbiju. Tako zarađenim novcem pripremali su i izvršavali likvidacije. Beogradski Blic navodi kako tužiteljstvo za organizirani kriminal provodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizirane kriminalne grupe, čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, od početka 2019. do 11. studenog 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukli način lišili života Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića, pokušali su likvidirati i Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića te sada pokojnog Lazara Vukićevića, navodi se u priopćenju.

Putem kriptiranih telefona dogovarali su sastanke u nekom parku na Vračaru, piše pak Nova.rs, jer se park ne može ozvučiti. Na sastanak nisu nosili nikakve telefone, a u parkovima su uvijek bili njihovi ljudi za slučaj da naiđe policija ili netko iz suparničkog klana. Nakon što bi se dogovorili, rastajali bi se i nakon toga ponovno ugovarali susrete.

"Vračarci su i po nekoliko mjeseci pratili svoje potencijalne žrtve: kretanje, navike, a potom su pripremali logistiku – nabavu oružja i vozila", piše Blic. Kako pišu beogradski mediji, pokušali su likvidirati Miloša Nilovića zvanog Runjo, pripadnika konkurentskog "škaljarskog klana" (Nilović poriče da je dio tog klana) s kojim "kavčani" već godinama vode otvoreni rat. Na njega je pucano u kafiću Le Petit Bistro na Vračaru, 11. svibnja 2020. godine, ali je tek lakše ranjen. Šest osoba koje su obuhvaćene optužnicom već se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Srbiji zbog počinjenja drugih kaznenih djela. Riječ je o Milošu Miljanoviću, Vladimiru Kovačeviću, Vuku Ursulovu, Marku Drakuli, Milošu Raičeviću i Filipu Grujiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:07