UDAR NA ZIMMER FREI

PALMA DE MALLORCA ZABRANILA IZNAJMLJIVANJE PRIVATNIH STANOVA TURISTIMA 'Rade buku i nepristojni su, a zbog njih su cijene najma skočile do neba'

 Profimedia, robertharding

Španjolski turistički grad Palma na otoku Mallorca zabranio je vlasnicima stanova da iznajmljuju svoju nekretninu turistima čime je postao prvi grad u Španjolskoj koji je uveo takve mjere, javlja BBC.

Naime, ova zabrana uslijedila je nakon opetovanih pritužbi stanovnika o povećanju najamnine stanova zbog kratkotrajnog iznajmljivanja apartmana turistima preko popularnih web stranica i aplikacija za iznajmljivanje.

Gradonačelnik Palme kaže da će mjere biti uvedene početkom mjeseca srpnja i da će postati model za sve gradove koji pate zbog masovnog turizma.

No, udruženja iznajmljivača kažu da će brojne obitelji biti financijski zakinute zbog ovakve odluke. Kad je odluka tek objavljena, nije odmah bilo jasno odnosi li se to samo na stanove u privatnom vlasništvu. Naime, novi propis neće uključivati kuće i kolibe koje nisu unutar zaštićenog područja, u blizini aerodroma ili industrijskih zona.

Što stoji iza ovakve odluke?

Palma, kao i mnogi drugi gradovi na svijetu, suočava se s naglim povećanjem broja posjetitelja dijelom i zbog privatnih iznajmljivača apartmana koji svoje nekretnine nude putem web stranica i aplikacija.

Gradska uprava predvođena lijevom koalicijom stranaka, provela je istraživanje koje je pokazalo da se broj neprijavljenih apartmana koji se nude turistima povećao za 50 posto između 2015. i 2017. Prema španjolskom listu El País, u Palmi je prijavljeno samo 645 od ukupno 11.000 apartmana.

I lokalno stanovništvo je nezadovoljno jer su se cijene najma stana povećale za 40 posto od 2013. Osim toga smeta im sve veća buka i nered koji stvara gomila turista.

'Palma je odlučan i hrabar grad', kaže gradonačelnik Antoni Noguera. 'Složili smo se da je ova zabrana u najboljem interesu gada i vjerujemo da će biti primjer za druge gradove koji se također bore sa sličnim problemima. Ključa je u ravnoteži.'

José Hila, šef odjela za urbano planiranje Palme, kaže: 'Postoji očita paralela između evolucije apartmana za turiste i povećanja cijene najma. Svi europski gradovi suočeni su s ovom vrstom transformacije praktički preko noći. Moramo uvesti neki red. I dalje će u Palmi postojati apartmani za iznajmljivanje, ali samo ondje gdje trebaju biti.'

Prošle godine Palma je zabranila oglašavanje neprijavljenih apartmana što je uključivalo i paprene kazne za vlasnike stanova i same aplikacije koji zaobilaze pravila. Barcelona je poduzela slične mjere.

Inače, prošle godine je Španjolsku posjetilo rekordnih 82 milijuna turista u čemu prednjače Katalonija s Balearskim otocima u čijem su sastavu i Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera.

Kakve su reakcije?

Joan Forteza, predsjednik udruženja četvrti Palme, pozdravio je najavu strožih kazni jer je i sam sudjelovao u prikupljanju potpisa za peticiju kojom se nastojalo uvesti reda u iznajmljivanje.

Međutim, Pimeco, lokalno udruženje malih poduzetnika, kažu kako je iznajmljivanje stanova važan izvor prihoda za brojne obitelji. S time se slaže i Habtur, udruženje privatnih iznajmljivača, koji kažu da će i mnogi restorani i male trgovine biti izravno pogođene ovakvom odlukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:11