WHO UPOZORAVA

Pandemija koronavirusa dovela do ‘zabrinjavajućeg‘ pada cijepljenja djece diljem svijeta

Zabilježen je značajan pad broja djece koja su primila cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca u prva četiri mjeseca ove godine
Cijepljenje djece u Ugandi
 Badru KATUMBA/AFP

Pandemija koronavirusa dovela je do "zabrinjavajućeg" pada cijepljenja djece diljem svijeta, upozorili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF.

Zabilježen je značajan pad broja djece koja su primila cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca u prva četiri mjeseca ove godine, pokazuju novi preliminarni podaci UN-ovih agencija objavljeni u srijedu.

Više od 30 kampanja cijepljenja protiv ospica bile su u opasnosti da budu otkazane, a preko 60 zemalja izvijestilo je o prekidima imunizacijskog programa od svibnja uslijed pandemije, navode WHO i UNICEF u zajedničkom priopćenju.

"Patnje i smrt koji se mogu izbjeći, a koje uzrokuje propuštanje redovitog cijepljenja djece, mogli bi biti puno veći od onih koje nosi covid-19", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čak i prije pandemije agencije su upozoravale da je imunizacija u zastoju te da se samo 85 posto djece cijepi protiv hripavca i ospica.

Prošle godine gotovo 14 milijuna djece, većinom u Africi, nije primilo ta cjepiva.

Sada je zdravstvenim radnicima teže provoditi cijepljenja jer su preusmjereni na zaustavljanje pandemije. Osim toga, imaju više problema zbog ograničenja kretanja ili nedostatka zaštitne opreme.

Čak i tamo gdje je cijepljenje i dalje dostupno, roditelji su u strahu od odlaska u zdravstvene ustanove zbog koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 20:42