UBIJA IH STRES

Panika među Česima nakon tri iznenadne smrti, oglasio se ministar: ‘Molim vas, nađite granice...‘

U pismu ministar zaposlenicima govori kako je poželjno pronaći bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský poslao je pismo osoblju ministarstva u kojem im govori kako je poželjno pronaći bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života. To je pismo potaknuto iznenadnom smrću troje čeških diplomata u posljednjih pet mjeseci.

U pismu, piše Politico, Lipavský poručuje zaposlenicima Ministarstva vanjskih poslova da ne podcjenjuju brigu za svoje fizičko i mentalno zdravlje.

- Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i zdrave granice, stoji među ostalim u pismu.

Troje diplomata umrlo je prirodnom smrću, a njihova smrt pokazuje da taj posao uključuje rad u izuzetno teškim uvjetima, a često i u ratnim zonama, u teškim klimatskim uvjetima, te daleko od obitelji, ističe se u pismu.

Lipavský je dodao i da je njegovo ministarstvo spremno na promjene kako bi se pomoglo diplomatima da se nose s pritiscima tog posla, pa tako spominje i uslugu psihološke podrške za diplomate i njihove obitelji.

Češka veleposlanica pri EU, Edita Hrda, rekla je da su već razmišljali o tome kako izbjeći prekomjerni rad i izgaranje. Ističe da se drže načela slobodnih vikenda, a kada je moguće, tu je i jedan slobodan dan u tjednu.

Prošlog je mjeseca u 50. godini umrla zamjenica češkog veleposlanika u Izraelu, Monika Studena. U veljači je u 46. godini preminuo Jakub Dürr, češki veleposlanik u Poljskoj, a u studenom prošle godine je u dobi od 55 godina iznenada umrla Kateřina Fialková, češka veleposlanica u Švicarskoj i Lihtenštajnu, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30