ZARAZNIJA, ALI BLAŽA VERZIJA

Panika u Australiji, omikron se širi po pubovima: ‘Bili su na zabavi na brodu u sydneyjskoj luci‘

Broj zaraženih omikronom sve više raste otkako je Australija prijavila prvi slučaj prije dva tjedna
 Phill Magakoe/AFP

Zaraza koronavirusom širi se u pubovima i klubovima najvećega australskoga grada Sydneya, a među zaraženima otkrivena su i tri nova slučaja zaraze omikron varijantom i to među osobama koje su bile na zabavi na brodu u sydneyjskoj luci.

Vlasti ublažavaju restrikcije u Sydneyu od početka listopada, kada je u tom gradu ukinut gotovo četveromjesečni lockdown uveden kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa, nakon što je postignuta visoka procijepljenost stanovništva.

"Nedavno se povećalo širenje zaraze na većim društvenim događajima, što je sigurno pridonijelo i povećanju broja novozaraženih", rekla je zamjenica glavnoga dužnosnika za zdravstvo New South Walesa Marianne Gale u videu objavljenom na Twitteru.

Deseci ljudi koji su bili na pub kvizu u Sydneyu pozitivni su na koronavirus, a dužnosnici čekaju rezultate testova koji će pokazati ima li među njima i zaraženih omikron varijantom.

Broj novozaraženih u jednome danu u New South Walesu rastao je kako su se restrikcije ublažavale. U četvrtak je zabilježeno 420 novih slučajeva zaraze, što je najviše u zadnja dva mjeseca, i to većinom delta varijantom.

No broj zaraženih omikronom sve više raste otkako je Australija prijavila prvi slučaj prije dva tjedna.

Do sada je otkriveno 50 slučajeva, među kojima i tri povezana sa zabavom na brodu u sydneyskoj luci.

Omikron varijanta potencijalno je mnogo zaraznija od prethodnih, premda početni znakovi upućuju na to da je riječ o blažoj bolesti. Nitko od 151 osobe koja se nalazi u bolnici u New South Walesu nije zaražen omikron varijantom.

Australija je imala mnogo više uspjeha u suzbijanju pandemije od ostalih zemalja te je zabilježila gotovo 224 slučaja zaraze i 2082 preminule osobe, uglavnom zbog odluke da zatvori granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 07:43