PRIJETNJA SIGURNOSTI

Panika u bivšoj sovjetskoj republici, a danas članici EU: Protjerali rusku TV postaju nakon skandaloznih objava

Liberalno orijentirana televizija počela je emitirati iz Latvije i drugih zemalja u srpnju pošto je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio nakon ruske invazije na Ukrajinu

TV Dožd

 Koshiro K/Alamy/Alamy/Profimedia/Koshiro K/alamy/alamy/profimedia

Latvija je poništila licencu ruskoj neovisnoj televizijskoj postaji TV Dožd nakon što je ta tvrtka proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, priopćio je u utorak državni regulator.

Liberalno orijentirana televizija počela je emitirati iz Latvije i drugih zemalja u srpnju pošto je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

No televizijska postaja nedavno je izazvala kontroverze, a regulator ju je u petak kaznio s 10.000 eura jer je prikazala kartu Rusije koja uključuje okupirani Krim i nazivala ruske vojnike u Ukrajini "našom vojskom".

Šef regulatora Ivars Abolins rekao je novinarima u utorak da je latvijska protuobavještajna i unutarnja sigurnosna služba obavijestila njegov ured da televizijska postaja predstavlja prijetnju sigurnosti zemlje članice Europske unije.

"Svi se moraju držati latvijskih zakona i poštovati ​​ih", rekao je Abolins i dodao da će emitiranje prestati u četvrtak.

TV Dožd je objavio da se programi i dalje mogu gledati na YouTubeu. "Nastavljamo s radom i smatramo da su sve optužbe protiv nas nepravedne i apsurdne", objavili su na Twitteru.

Abolins je rekao da je regulator uvjeren da ruska televizija ne razumije "bit i težinu" svojih prijestupa.

Latvija se suočava s rastućom podjelom između latvijske većine u zemlji i njezine manjine koja govori ruski, u jeku široko rasprostranjenog nacionalnog bijesa zbog invazije bivšeg sovjetskog gospodara na Ukrajinu.

Latvijska zabrana rada za TV Dožd dolazi devet mjeseci nakon što je Rusija objavila da obustavlja emitiranje te televizijske postaje, optužujući je za širenje "namjerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja" u Ukrajini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da potez Latvije pokazuje da strane države nisu ništa slobodnije od Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 15:33