JEDINI U EUROPI

PANIKA U CRNOJ GORI 'Zbog lažnih vijesti prazne se trgovine, ljudi stvaraju zalihe iako u zemlji još nema oboljelih od koronavirusa'

Ilustracija
 AFP

Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak u Crnoj Gori gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

„Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, priopćila je Sekulić.

I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

"Prema informacijama kojim raspolažem nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni“, priopćila je ministrica Sekulić.

Crna Gora je zasad jedina država u Europi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i upravo iz tog razloga jučer se društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajave zaraze.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović pozvao je građane da ne nasjedaju na takve dezinformacije ističući da je rizik od pojave koronavirusa u Crnoj Gori i dalje visok i da će, ako se utvrdi, crnogorska javnost biti odmah obaviještena.

Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je građane da prate priopćenja zdravstvenih vlasti.

"Ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti obaviještena. To je naša dužnost i naša obveza prema svakom stanovniku ove države – kako prema vama i vašim porodicama tako i prema našim“, priopćeno je-

Vlada je priopćila ranije da je lažna vijest da će na svojoj redovitoj sjednici u četvrtak donijeti odluku o uvođenju izvanrednog stanja u toj državi, a što su objavili pojedini portali iz Srbije.

Ti su portali ustvrdili da je krajnji cilj uvođenja izvanrednog stanja zaustaviti masovne prosvjede koje dva puta tjedno organizira Srpska pravoslavna crkva, protiveći se novom zakonu o vjeroispovijesti kojim se regulira i crkvena imovina u Crnoj Gori.

„Povodom spekulacija i širenja lažne vijesti da crnogorska vlada namjerava na sutrašnjoj sjednici povodom koronavirusa uvesti izvanredno stanje obavještavamo javnost da je riječ o potpuno neutemeljenim tvrdnjama. Vlada Crne Gore ne razmišlja o tome i ne planira takve korake, niti za tim ima potrebe“, objavljeno je na službenom Twitteru crnogorske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 16:25