KRTICA

PANIKA U HEZBOLAHU Agent izraelske tajne službe Mossad uvukao se u sam vrh pokreta

Agent Mossada nekoliko godina otkrivao je najtajnije operacije koje su trebale biti usmjerene protiv Izraela
Shiite volunteers from the Iraqi Ketaeb (brigade) Hezbollah, march as they join the Iraqi army to fight against Jihadist militants of the Islamic State (IS), formerly known as the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL), on July 9, 2014, in Baghdad.. Iraq's government once battled entrenched Shiite militiamen but is now making common cause with them against a jihadist-led onslaught that Baghdad's forces are struggling to contain on their own. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
 AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Velik je udarac doživio libanonski šijitski pokret Hezbolah: naime, agent izraelske tajne službe Mossad uvukao se u sam vrh te organizacije te je nekoliko godina otkrivao najtajnije operacije koje su trebale biti usmjerene protiv Izraela.

Informaciju su prenijeli libanonski mediji, a sasvim razumljivo nisu je potvrdili ni u Izraelu, niti u Hezbolahu.

Objavljeno je tako da je agent Muhamed Šavraba nedavno uhićen s još četiri osobe i da će mu se suditi pred Hezbolahovim unutarnjim tijelima s nedvojbeno teškom, a možda i kapitalnom kaznom.

Šavraba je, naime, još 2008. godine postao čelnikom jedinice za inozemne operacije Hezbolaha, što je jedan od najviših položaja na koji je Mossad uspio ubaciti svog agenta.

Da je pak Hezbolah ozbiljno uzdrman, pokazuje izjava jednoga od njegovih čelnika.

On je, jasno, pokušao relativizirati cijeli slučaj potvrdivši da je Hezbolah “raskrinkao Šavrabu” te da smatra “njegovo uhićenje značajnim uspjehom unatoč udarcima koje je njegovo djelovanje nanijelo operacijama Hezbolaha”.

Potvrđeno je također da je u otkrivanju “krtice” u redovima šijitskog pokreta ključnu ulogu odigrala iranska tajna služba.

Šavraba bi mogao stajati iza likvidacije Imada Mughnijeha, jednog od lidera Hezbolaha, u eksploziji auto-bombe u Damasku 2008.

Navodno je Šavraba postao sumnjiv kad je pet pokušaja odmazde Izraelu zbog te likvidacije propalo.

Pitanje je kako nije spriječio akciju u Bugarskoj 2012., kad je napadnut autobus s izraelskim turistima, pri čemu ih je šest poginulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:00