USPAVANI DIV

PANIKA U MEGAPOPULARNOM TURISTIČKOM RAJU Slavnoj destinaciji prijeti erupcija divovskog vulkana: Sto godina miruje, a sad smo uočili nešto abnormalno

Lava s Mount Sinabunga na Sumatri
 Getty

Na otoku Tenerife, poznatoj španjolskoj turističkoj destinaciji u sklopu Kanarskog otočja koje se nalazi u Atlantskom oceanu kod sjeverozapadne obale Afrike, niz od gotovo stotinu mini-potresa izazvao je među stanovnicima strah od buđenja divovskog vulkana Mount Teide.

Vulkanološki institut Kanarskog otočja utvrdio je veliki porast tektonske aktivnosti u blizini Mount Teidea u nedjelju, a jedan od minipotresa imao je magnitudu 1.5.

Skupina stručnjaka poslana je na to područje, gdje su utvrdili prisutnost "abnormalne" količine ugljičnog dioksida u atmosferi, što predstavlja naznaku moguće erupcije.

Getty

Cijeli otok Tenerife nastao je erupcijom vulkana. Teide je treći po veličini vulkan na svijetu, a posljednji put se probudio 1909. godine. Iako je od tada prošlo više od stotinu godina, njegova krhka struktura čini ga vrlo nestabilnim.

Inače, cijelo Kanarsko otočje, koje svake godine posjete milijuni turista, nastalo je uslijed vulkanske aktivnosti. Lokalne institucije poslale su umirujuće poruke i ističu da je otok Tenerife pod stalnim monitoringom, te da bi svaka seizmička aktivnost povezana s magmom bila otkrivena u vrlo ranoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2021 22:40