PROPAST SEZONE

Panika u omiljenim skijaškim destinacijama Hrvata: ‘Spominju lockdown, a to bi nas uništilo!‘

Mnogi turisti s necijepljenom djecom ili djecom mlađom od dvanaest godina otkazali bi zimski odmor u Austriji
 Jeff Pachoud

Austrijski turistički djelatnici nervozni su zbog jakog porasta broja zaraženih od koronavirusa: danas je zabilježeno rekordnih 11.975. novozaraženih, najviše od početka pandemije u toj zemlji od 8,9 milijuna stanovnika.

Walter Veit, regionalni predsjednik Salzburške udruge hotelijera, očekuje da će njemački Institut Robert Koch (RKI), a time i njemačka vlada, u petak izdati upozorenje za putovanje u Austriju. Sedmodnevna incidencija u Austriji je porasla na 752 slučaja na 100.000 stanovnika, u Njemačkoj iznosi 249,1, a Nijemci također raspravljaju o mogućem lockdownu.

Ako Njemačka izda upozorenje za putovanje u tu zemlju, to bi značilo petodnevnu karantenu za one koji se vraćaju s godišnjeg odmora u Austriji. Nijemce bi slijedile ostale europske zemlje, a u tom bi slučaju austrijski hotelijeri mogli očekivati veliki pad prodaje. Mnogi turisti s necijepljenom djecom ili djecom mlađom od dvanaest godina otkazali bi zimski odmor u Austriji. Hotelijeri su se glasno izjasnili protiv lockdowna, koji je ponovo opcija i u Austriji i u Njemačkoj.

Zbog intenzivnog porasta novozaraženih od koronavirusa, neke zemlje EU-a drastično pooštravaju mjere, pa raste zabrinutost zbog mogućeg kaosa uoči sezone skijanja, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Glavno je pitanje koliko vrijedi Covid-putovnica. U Austriji od 6. prosinca vrijedi pravilo da je 9 mjeseci od druge doze potrebna i treća doza. U Hrvatskoj se cijepi 6 mjeseci od druge doze.

Od 3. siječnja će u Austriji biti nužna i druga doza za sve osobe cijepljene cjepivom tvrtke Johnson & Johnson. To cjepivo dosad nije tražilo drugu dozu. U Nizozemskoj vlada visoka uznemirenost zbog novog austrijskog pravila oko cjepiva Johnson & Johnson, s obzirom da su mnogi time cijepljeni, a dopunska cjepiva tek će od prosinca biti dostupna visokorizičnim osobama, a od siječnja i ostalima.

Nizozemski ministar zdravstva Hugo de Jonge kritizirao je činjenicu da zemlje uvode posebna pravila unatoč preporukama Europske agencije za lijekove (EMA), upozorivši da bi to moglo naštetiti slobodnom kretanju ljudi u EU. Glasnogovornik Europske komisije odbacio je zabrinutost: još niti jedna zemlja ne postavlja kao uvjet za ulazak u zemlju cijepljenje trećom dozom, prenijela je austrijska agencija APA. I dalje je na snazi pravilo da osobe koje imaju digitalni Covid certifikat mogu slobodno putovati iz jedne članice EU u drugu, bez obaveze testiranja i karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:31