DIŽE SE PRAŠINA

Panika u Pekingu i New Delhiju, smrt Dalaj Lame zakotrljala bi lavinu od koje strepi Azija: ‘Počelo je 16. listopada...‘

Iz Dalaj Laminog ureda poručili su da su liječnici duhovnom vođi rekli da će svako putovanje zahtijevati puno truda

Dalai Lama

 Money Sharma/Afp

Ne tako davno, Dalaj Lamin raspored putovanja bio je krcat. Nakon što je tibetanski duhovni vođa pobjegao u Indiju 1959., tijekom šest desetljeća posjetio je desetke zemalja i susretao se s članovima kraljevske obitelji, vjerskim vođama i četiri američka predsjednika. Nedavno je 88-godišnjak usporio tempo.

Jedan od razloga njegove su godine, Covid mu je također otežao putovanje kao i kazne koje je Kina uručila njegovim domaćinima jer ga smatra separatistom. Iako nije bio u inozemstvu od 2018., obvezao se da će nastaviti putovati unutar Indije, prenosi The Economist.

Među prognanim Tibetancima i njihovim simpatizerima pojavila se zabrinutost kad je u listopadu Dalaj Lama otkazao četiri putovanja u Indiju. Jedna od država koju je trebao posjetiti je Arunachal Pradesh, sjeveroistočna država koju je Kina smatra svojim teritorijem, a nakratko je i okupirala veći dio zemlje tijekom jednomjesečnog rata s Indijom 1962. godine. Spor oko te države i drugih pograničnih područja ponovno je izbio kad je Dalaj Lama posljednji put posjetio Arunachal 2017. godine.

Dalaj Lamini govornici za otkazivanje putovanja okrivili su gripu. Dodali su da nema prijetnje njegovom zdravlju, napominjujući da je nastavio s redovitim aktivnostima u svom domu u Dharamsali u sjevernoj Indiji. Međutim, nisu otkrili je li indijska vlada, s kojom se inače konzultiraju prije putovanja, zatražila da se odgodi put u Arunachal.

Vlada Indije ranije je poručila da Dalaj Lama može slobodno putovati bilo gdje u Indiji, a prošle godine pomogli su organizirati njegov posjet indijskoj regiji Ladakh - mjestu nedavnih pograničnih sukoba s kineskim trupama. Otkazivanje putovanja svakako upućuje na napetu geopolitičku situaciju koja okružuje duhovnog vođu u njegovoj starosti. Njegove aktivnosti, posebice u graničnim područjima, mogle bi izazvati novu krizu u ionako nestabilnim indijsko-kineskim odnosima.

Dalaj Lamino zdravlje sve je veća briga indijskih i kineskih dužnosnika kao i tibetanskih budista. Svi se pripremaju za razorno razdoblje nakon njegove smrti kad se očekuje da će Kina imenovati suparničkog nasljednika kojeg će, prema tibetanskoj budističkoj tradiciji, njegovi suradnici vjerojatno identificirati kao reinkarnaciju Dalaj Lame.

Prvi znak promjene u Dalaj Laminim planovima pojavio se kad je njegov ured objavio da je posjet planiran za 16. i 22. listopada sjeveroistočnoj državi Sikkim i susjednom Zapadnom Bengalu odgođen zbog poplava. Lokalni mediji potom su izvijestili da je otkazao posjet Arunachalu za koji je ministar najavio da će se dogoditi u listopadu ili studenom.

Iz Dalaj Laminog ureda poručili su da su liječnici duhovnom vođi rekli da će svako putovanje zahtijevati puno truda. Nadalje su naveli da će u prosincu posjetiti Bodhgayu, no nisu spominjali posjet Arunachalu - rodnom mjestu prethodnog Dalaj Lame.

Tenzin Lekshay, glasnogovornik tibetanske vlade u egzilu, kaže da Dalaj Lamin ured nikad nije službeno potvrdio putovanje u Arunachal te da je zdravlje vođe svakako jedan od faktora koji treba uzeti u obzir.

- Gdje god da Dalaj Lama putuje, ne želi nikakve neugodnosti zemlji domaćinu, rekao je Lekshay.

Vrijeme je osjetljivo i za Kinu i za Indiju čiji teritorijalni spor također uključuje kinesku regiju Aksai Chin koju Indija smatra svojom. Posljednjih godina spor se ponovno rasplamsao duž granice, a jedan od najgorih sukoba dogodio se 2020. kad je ubijeno 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Drugi sukob koji se odvio u prosincu prošle godine prouzročio je manje ozlijede s obje strane.

Kina je nedavno ponovno položila pravo na Arunachal, koji oni nazivaju Zangnan što znači Južni Tibet. Izdali su vlastita imena za tamošnja sela i službenu kartu koja prikazuje Arunachal unutar njihovih granica. Kao odgovor, Indija je pokrenula prosvjede i poslala svog ministra obrane Rajnatha Singha u sjeveroistočnu državu.

Unatoč dizanju prašine, čini se da niti jedna strana ne želi sukob. Kao rezultat razgovora između vojnih zapovjednika od lipnja 2020., Kina i Indija povukle su trupe s većine graničnih žarišta i ustalile tampon zone bez patrola. Detant postupno sugerira da je Xi Jinping, kineski vođa, spremniji nego posljednjih godina stabilizirati odnose s Indijom. Jedan od razloga mogao bi biti obeshrabrivanje Indije od stvaranja bližih vojnih veza s Amerikom.

Čini se da je stabilizacija granice prioritet i za indijskog premijera Narendru Modija kojem je potreban kineski uvoz da bi postigao svoje ekonomske ciljeve. S izborima koji su zakazani za 2024., možda se boji da bi daljnji sukobi mogli narušiti njegovu popularnost. Politički protivnici optužuju ga za prelako ustupanje teritorija.

U međuvremenu, tibetanska vlada u egzilu mora uravnotežiti zabrinutost oko Dalaj Laminog zdravlja s potrebom promicanja njegovih vrijednosti i razmišljanja. Također mora zadržati potporu Indije za koju se nada da će pružiti utočište za reinkarnaciju Dalaj Lame koju će odabrati njegovi sljedbenici.

- Htjeli bismo vjerovati da će Indija proširiti sporazum i na sljedećeg Dalaj Lamu, rekao je čelnik tibetanske vlade u egzilu Penpa Tsering.

Sadašnji Dalaj Lama kaže da će detalje svoje reinkarnacije razraditi kad bude imao 90 godina, a često predviđa i da će živjeti više od 113 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 13:19