ŽIVOT NA SJEVERU

PANIKA U RUSKOJ TUNDRI: 'BOJIMO SE IZAĆI IZ VLASTITIH KUĆA' Nakon što su se 'počastili' kolonijom morževa, polarni medvjedi opkolili mještane

 Profimedia, Alamy

Stanovnici Čukotke, regije na krajnjem sjeveroistoku Rusije, ostali su zarobljeni u vlastitim domovima nakon što su ih opkolili agresivni polarni medvjedi, piše The Siberian Times.

Životinje su na obalu čukotskog autonomnog okruga Ryrkaypiy privukle kolonije morževa, koji su u strahu od opasnih predatora, masovno poskakali u more s 40-ak metara visokih litica, nakon čega su se polarni medvjedi "počastili" njihovim strvinama. Morževi koji su se uspjeli spasiti napustili su ugroženo područje, a medvjedi su se, tražeći hranu, samo još više približili obližnjim selima.

- Situacija je zabrinjavajuća. Jedno mladunče čak je kroz prozor pokušalo ući u obiteljsku kuću. Iako je to napravilo iz čiste znatiželje, s obzirom da u prirodi ima dovoljno hrane za sve životinje, stanovnici su izvan sebe od straha. Boje se izići van. Naime, u svome susjedstvu uočili su 20-ak zvijeri - rekao je Viktor Nikiforov, zadužen za monitoring populacije polarnih medvjeda.

Dodao je kako su mještani organizirali svakodnevne patrole, a glavni cilj im je sačuvati ljudske, ali i živote ovih trećih najvećih kopnenih zvijeri na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:42