IZ LAVOVA FILIP PAVIĆ

Panika u ukrajinskoj ‘sigurnoj zoni‘, Rusi napali i na zapadu zemlje: ‘Došlo je do eksplozije...‘

Nagađa se da je zračna luka u Lavovu nakon uništenja tih aerodroma u Ivano-Frankivsku i Lutsku ostala jedina funkcionalna u cijeloj zemlji

Napad na aerodrom u Lutsku

 Twitter

Dva grada na zapadu Ukrajine koji se nalaze u blizini Lavova granatirana su u petak navečer. Nemir se zbog toga uvukao u milijunski grad, posljednju točku koju izbjeglice iz Kijeva i Harkiva moraju proći na svome putu prema granici.

Nekoliko je raketa navodno ispaljeno na vojni aerodrom u gradu Ivano-Frankivsku, koje je od Lavova udaljen oko 135 kilometara južno.

Prema izvještajima, na vojnom aerodromu u Lutsku, gradu koji je od Lavova udaljen oko 155 kilometara sjeveroistočno, odjeknule su četiri eksplozije. Pretpostavlja se da su oba napada izvršena dalekodometnim raketama.

Napadi na ta dva grada ujedno su i jedni od rijetkih napada na zapadu Ukrajine, u blizini Lavova, koji slovi kao ukrajinska sigurna zona jer je od Poljske, odnosno granice EU udaljen 50-ak kilometara.

Nagađa se da je zračna luka u Lavovu nakon uništenja tih dvaju aerodroma ostala jedina funkcionalna zračna luka u Ukrajini. To bi moglo značiti da je Rusima jedino ostalo da onesposobe Međunarodnu zračnu luku "Danilo Galički" u Lavovu.

Zbog toga je u petak, iako se promet gradom odvijao normalno, na cestama bilo puno više vojske nego inače, a sve su trgovine, osim onih mješovitom robom, radile sat vremena kraće, do 17 sati.

Vitalij Zapuhljak, počasni konzul Hrvatske u Ukrajini, za Jutarnji je rekao da se još uvijek čekaju službene informacije o tome što se dogodilo u Ivano-Frankivsku.

- Jesu li bile tri rakete ili tri bombe, mi još uvijek ne znamo. Znamo da je došlo do eksplozije na ovdašnjem aerodromu koji je ujedno i vojni i civilni. Cijelo je područje zatvoreno i ne može mu se prići, a zasad nemamo ni službenu informaciju da je itko na aerodromu ozlijeđen ili nastradao - rekao je Zapuhljak.

Dodao je da se lokalno stanovništvo ne planira evakuirati iako je aerodrom na samo pet kilometara od centra grada.

Ivano-Frankivsk inače broji 240.000 stanovnika, a Lutsk 210.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:15